Nacht van de Vluchteling 2022

Progress €945,-
Collected €1.000 (94%)
Geke Boomsma

( Member of team: OIGO II )

(40 KM Utrecht)

Nacht van de Vluchteling 2022

Vaak als ik het nieuws lees, word ik somber. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er veel ongelijkheid. Het is niet meer dan een kwestie van geluk dat mijn levensomstandigheden zo goed zijn. Als ik in Jemen was geboren, of in Syrië, in Nigeria of Oekraïne, dan had mijn leven er heel anders uitgezien. Je zou je thuis maar moeten verlaten vanwege (oorlogs)geweld, of langdurige honger. Ik krijg meer en meer het idee dat wij in het westen een aandeel hebben in de ellende. Wat als we de zeeën rond Senegal niet leegvisten? Als we eens veel meer werk maakten van radicaal klimaatbeleid, waardoor het weer stabieler wordt en er minder oogsten verloren gaan op het Afrikaanse continent? Wat als we in het verleden geen landen gekoloniseerd hadden, waardoor er scheve machtsverhoudingen zijn ontstaan tussen de oud-kolonisator en het land dat nu worstelt om (politiek) op eigen benen te staan? Zouden er dan minder mensen op de vlucht zijn? 

Maar soms, als vluchtelingen week in, week uit in het nieuws staan, raakt het me allemaal nog maar weinig. Gedachteloos maak ik wat geld over, om dat weer van mijn to-do-lijst te kunnen schrappen. Eén van mijn goede voornemens van 2022 was daarom om me meer in te leven in het leven van vluchtelingen. Het is haast alsof Poetin dat rook en een extra duit in het zakje deed. Ik word er weer somber van... 

Volgens mij zijn er twee medicijnen tegen somberte: alles negeren (matig doeltreffend als je het nieuws blijft lezen, moet ik zeggen), óf in actie komen! Er zijn veel manieren mogelijk om vanaf een afstand invloed uit te oefenen (elke mogelijkheid aangrijpen om weloverwogen te stemmen of actiegroepen steunen), maar soms is goed om zelf van de veilige bank af te komen. Door mee te doen aan de Nacht van de Vluchteling ervaar ik iets van wat mensen op de vlucht doormaken en kan ik geld voor hen ophalen. Zodat er plekken zijn waar ze opgevangen kunnen worden. Idealiter met goede medische en psychische hulp. Met onderwijs voor kinderen en waterdichte huizen. 

In 2019 hebben jullie me ruim gesponsord: Stichting Vluchteling ontving 872 euro van jullie, waarvoor nogmaals dank! Kunnen de vluchtelingen dit jaar weer op jullie rekenen? :) Dan train ik ondertussen verder in het mooie en veilige Nederland! 

Raised €250

Raised €500

Raised €1.000

Received first donation

Received 10 donations

Received 25 donations

Received 50 donations

Posted a blog update

Show more
Made with by Kentaa
Share