Nacht van de Vluchteling 2022

Tussenstand € 5.702,-
Opgehaald van € 5.500 (103%)
Ineke Palm

( Lid van team: Pauluskerk )

(40 KM Rotterdam)

Nacht van de Vluchteling 2022

Geef om vluchtelingen, steun ons in de nacht

 

Ook dit jaar loop ik  weer mee aan de nacht van de vluchteling. Voor de tiende keer! Dit keer met het team Pauluskerk Rotterdam.
Ik heb even geaarzeld, 40 km is best veel, maar zo'n tocht is onvergelijkbaar met de onzekerheid en angst van al die mensen die nachten lang op de vlucht zijn. Solidariteit met deze vluchtelingen is harder nodig dan ooit.
 
We lopen mee om om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor noodhulp aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, conflict en onderdrukking. Dit jaar is de bizarre mijlpaal bereikt van meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, maakte de vluchtelingenorganisatie van de VN onlangs bekend. De hoge commissaris van de VN, Filippo Grandi: 'Een grimmig cijfer dat een wake-upcall moet zijn om destructieve conflicten op te lossen en te voorkomen, vervolging te beëindigen en de onderliggende oorzaken aan te pakken die onschuldige mensen dwingen hun huizen te ontvluchten.' 
 
We lopen ook mee uit protest tegen het onmenselijke migratiebeleid. De hekken rond Europa, de agressie bij de grenzen, de pushbacks. De enorme kloof tussen de hervestigingsbehoefte  (volgens de UNHCR hebben 1,4 miljoen vluchtelingen wereldwijd dringend behoefte aan hervestiging) en de beschikbare plekken over de hele wereld (in Nederland jaarlijks 500 vluchtelingen). De strenge asielprocedures, waarbij Nederland binnen Europa een van de strengste landen is bij het toelaten van asielzoekers.
 
Het kan dus wel
Het warme Europese welkom voor de mensen die vluchten voor de oorlog in de Oekraïne is hartverwarmend en laat zien dat het anders kan. De vier miljoen Oekraïners worden toegelaten – met aanspraak op dezelfde rechten als iedereen die al binnen is – omdat de richtlijn tijdelijke bescherming, die de Europese Commissie sinds 2001 op de plank had liggen, voor het eerst is geactiveerd. Voor de vluchtelingen uit Syrië in 2015 gebeurde dat niet. Voor de Afghanen vorig jaar ook niet. En de dertigduizend migranten die de Poolse grenswacht tot nu toe heeft betrapt bij ‘pogingen de grens illegaal over te steken’ mogen volgens de nieuwe noodwet worden terug gemept.
De Oekraïners zijn welkom in veel Nederlandse gemeenten. In allerijl worden boten gehuurd (zoals in Rotterdam) of gebouwen geschikt gemaakt voor opvang.  Helaas wordt ook hier met twee maten gemeten. Vluchtelingenwerk Nederland, Unicef, Rode Kruis en COA luidde onlangs de noodklok over een opvang van vluchtelingen uit andere landen dan de Oekraïne, vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Jemen. De opvang van de Oekrainers laat zien dat het dus wel kan.
Ook de Hoge Commissars prijst de internationale inspanningen voor de slachtoffers van de oorlog in de Oekraine als 'overweldigend positief'. Tegelijk zegt hij 'We hebben een soortgelijke mobilisatie nodig voor alle crises wereldwijd.'
 
Gelukkig zijn er veel mensen die geen onderscheid maken. Zo is er in het Poolse grensgebied een groep ‘noodgedwongen' activisten, Grupa Granica. Een clandestien netwerk van advocaten, artsen, moeders, boeren, boswachters, kunstenaars die ook andere vluchtelingen helpen. De Poolse boswachter Mikolai: ‘Iedereen zou ontvangen moeten worden als de Oekraïners. Ook mensen uit Irak of Congo ontvluchten een oorlog. Het is hypocriet. Als westerling voel ik me ook verantwoordelijk voor de crisis daar.’ En dus biedt hij ze hulp zoals hij het met ieder ander zou doen.’
Ook in Nederland zijn veel mensen die alle vluchtelingen helpen. Zo worden vanaf mei weer drie Syrische gezinnen opvangen die voor hervestiging in aanmerking kwamen (kwetsbare mensen uit vluchtelingenkampen). Enkele groepen Samen Hier staan klaar voor ze, met steun van ons platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen.
 
Daarom lopen we weer met duizenden mensen in zes stedem de nacht van de vluchteling. Uit solidariteit en uit protest hoe de wereld met vluchtelingen om gaat. Hetzelfde rijke westen dat mede verantwoordelijk is voor het oorlog, geweld en onderdrukking waardoor mensen op de vlucht slaan.
Laten we blijven opkomen voor alle mensen die vluchten voor oorlog en geweld, gewoon om te zijn en te blijven wat we zijn, mens.
 
En help ons de nacht door, met veel mensen die ons sponsoren, lopen we een stuk lichter (en 40 km is best veel). Je kunt mij (en daarmee ook ons team) steunen via: https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/ineke-palm-3

 

 

 

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Made with by Kentaa
Delen