Normal 56468f611b88cc2f2c04e42027bc918ceef4b52c

Samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork

19-11-2018 | 11:18

Bijzondere samenwerking verbindt het verleden met het heden

Om de tiende editie van de Nacht van de Vluchteling te markeren, organiseren Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 2019 een extra editie van de Nacht van de Vluchteling. Daarmee komt het totaal aantal routes uit op negen, die van start gaan vanuit vijf steden.

Al sinds jaar en dag is er tussen Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Vluchteling een hechte samenwerking. Beide organisaties willen met de Nacht van de Vluchteling aandacht vragen voor de problemen van vluchtelingen toen en nu. Kamp Westerbork is in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp midden op de Drentse heide. Ongeveer duizend Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk werden er ondergebracht. Ze kregen eten, onderdak en verzorging. Hetzelfde doet Stichting Vluchteling elke dag, vluchtelingen helpen met noodhulp, zoals water, voedsel en medische zorg.

Bijzondere tiende editie
In 2019 is het de tiende keer dat de Nacht van de Vluchteling wordt georganiseerd. Daarom komen er, naast de reguliere routes die starten vanuit vier steden, twee extra wandeltochten bij.

  • 336 kilometer
    Vanaf maandag 10 juni wandelt een keur aan mensen uit media, politiek, bedrijfsleven en entertainment in een estafette van 200 kilometer. De estafette duurt zes dagen en is bedoeld om op een positieve manier aandacht te vragen voor vluchtelingen. De wandelroute finisht op zaterdag 15 juni. Meer info volgt.
  • 40 kilometer
    Daarnaast is er op zaterdag 15 juni een loop van 40 kilometer. Die route staat open voor iedereen, start stipt middernacht bij Kamp Westerbork in Hooghalen en finisht de volgende ochtend in de stad Groningen. Deze sponsorloop organiseren we eenmalig!

Vluchtelingen zijn van alle tijden
Na de Tweede Wereldoorlog namen we ons voor dat dit nooit meer mocht gebeuren. Maar leven in vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend. Wereldwijd zijn er meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling “De meeste mensen die wij in de wereld helpen, zijn op de vlucht voor oorlog en conflict. Ze hebben geen middelen om naar Europa of de VS te reizen, die geven wij te eten, te drinken, veiligheid en een thuis ver van huis. De meesten zijn weken- of maandenlang onderweg geweest voordat ze arriveren in veilige landen en waar wij ze kunnen helpen." 

“Je zult maar moeten vluchten. Het zijn maar vijf woorden, maar als je ze even op je in laat werken, dan schetsen ze een hele wereld. En geen vrolijke wereld. Je zult maar moeten vluchten en alles moeten achterlaten. Wij vinden het daarom belangrijk een bijdrage te leveren aan de Nacht van de Vluchteling.” - Dirk Mulder directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Made with by Kentaa
Share