Normal c5bb0dac7c7d48024f79611e844c048998e1bb85

Aeham Ahmad: Muziek als sprankje hoop in oorlogstijd

19-02-2019 | 13:28

Misschien heb je zijn filmpjes weleens gezien, de bizarre aanblik van een jongeman die midden op straat piano zit te spelen, tussen de aan puin geschoten gebouwen in Damascus. Aeham Ahmad, ook wel bekend als de pianist van Yarmouk, vluchtte in 2016 van Syrië naar Duitsland. Dit jaar treedt hij op tijdens de Nacht van de Vluchteling.

Tot 2016 woont Aeham met zijn familie in Yarmouk, een vluchtelingenkamp dat ooit is opgericht om onderdak te bieden aan Palestijnen. Tijdens de oorlog in Syrië slaat het grootste deel van de bewoners echter op de vlucht. Aeham blijft en probeert de kapotgeschoten straten op te fleuren met zijn pianomuziek, zingend over hoop en vrede. Soms zingen kinderen uit de buurt met hem mee.

Zijn muziek heeft in Yarmouk helaas niet lang mogen klinken, want leden van Islamitische Staat hebben zijn piano uiteindelijk verbrand. Dit was het moment waarop Aeham zijn leven niet langer zeker was en hij besloot te vluchten. “Mijn piano was mijn vriend. Ik huilde toen het gebeurde. De pijn van toen voel ik nog.” Inmiddels is hij herenigd met zijn vrouw Tahini en kinderen Ahmad en Kinan en treedt hij regelmatig op.

Maak kans op het bijzondere boek

Aeham schreef zijn aangrijpende levensverhaal op in het boek De pianist van Yarmouk. Dit bijzondere boek kost €19,99. Loop jij mee met de Nacht van de Vluchteling en staat er minimaal €50 op je teller? Dan maak je kans op één van de tien exemplaren van dit boek! Klik hier om mee te doen.

‘Een ontroerend verhaal over de veerkracht van de mens en de universele waarde van muziek.’
TINEKE CEELEN, directeur Stichting Vluchteling

Aeham treedt op in Amsterdam en Nijmegen
In alle steden waar het startschot wordt gelost voor de Nacht van de Vluchteling, kun je luisteren naar bijzondere muzikale optredens tijdens het feestelijke startprogramma. Diverse artiesten brengen hun muziek ten gehore vaan vele duizenden mensen, die in het holst van de nacht gaan wandelen om een zo hoog mogelijk bedrag bij elkaar te lopen voor levensreddende noodhulp voor vluchtelingen wereldwijd. Loop je met ons mee in Amsterdam of Nijmegen, dan kun je de vrolijke noten van Aeham in het echt beluisteren!

Stichting Vluchteling in Syrië
Al bijna acht jaar lang lijdt de bevolking onder de nietsontziende burgeroorlog in Syrië. Meer dan twaalf miljoen mensen zijn in eigen land of naar de buurlanden op de vlucht geslagen. Stichting Vluchteling zorgt voor levensreddende noodhulp en structurele hulp. Zo bieden we onder andere medische zorg, onderwijs en cashhulp.

Made with by Kentaa
Share