Normal ee1df4393e9722e38b5f8f14ff6dc7a0476120fb

Nog 10 dagen!

10-06-2020 | 16:00

Beste lieve heldhaftige deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling,

Wat een teleurstelling hè, dat de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling door de coronapandemie niet door kan gaan. Ik verheugde mij. Op de warming-up, de woorden van de burgemeesters, jullie doorzettingsvermogen, op de blaren, de slappe thee, het omhangen van de medailles en de knuffelberen. De hoempapabandjes onderweg, de rolletjes snoep, het knipje op de wandelkaarten. Bovenal zag ik uit naar het resultaat; aandacht, positieve aandacht, voor vluchtelingen en geld om hen te helpen. Maar toen was er dat ellendige virus. Geen 40 kilometer nachtwandeling dit jaar. Althans, niet met zijn allen.

Maar, wij laten ons toch niet kisten door dat virus? Echt niet. We mogen lopen, alleen, met ons eigen gezin, of met groepen van 30 wandelaars, als we maar die 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Via de NVDV- app zijn jullie al massaal aan het wandelen geslagen: fantastisch!

Nog 10 dagen tot aan de echte Nacht van de Vluchteling op 20 juni, Wereldvluchtelingendag. We rekenen op jullie om er toch een onvergetelijk evenement van te maken dat door heel Nederland gezien wordt. Doe je mee en maak je je laatste kilometers om 22:00 uur tot middernacht, gewoon in je eigen omgeving? Ik sta die avond samen met Art Rooijakkers in een lege Westergas om jullie via een livestream een hart onder de riem te steken en bij te staan tijdens die laatste kilometers. Het wordt anders dan anders, met ambassadeurs in hun eentje in de steden van de Nacht, maar we maken er iets van. Juist nu!

En, lieve wandelaars, nu het belangrijker is dan ooit, zullen we dan ook zorgen voor een historische opbrengst? Zullen we laten zien dat het kan, nu het zo hard nodig is, dat we óók solidair zijn met de helden in de gezondheidszorg in vluchtelingencrises in Congo, Irak of Bangladesh, waar het tekort aan beschermende middelen schrijnend is. Waar de zorg al heel erg slecht is, waar schoon water en zeep een luxe is, en 1,5 meter afstand simpelweg niet kan.

Sinds maart verkeert de hele wereld ineens in een crisissituatie. Hier bij ons moeten we goed op de kwetsbare ouderen en chronisch zieken passen, maar ook oog houden op de mensen met de smalste beurs. Zij zijn de eersten die ernstig in de problemen komen. Hetzelfde geldt voor vluchtelingen. Er is nu al honger, omdat dagloners niet naar hun werk kunnen, en vanwege de torenhoog gestegen prijzen. Vaccinatiecampagnes stoppen in de strijd tegen het virus, en daardoor dreigen nu andere ziektes als bijvoorbeeld mazelen, tyfus, tuberculose en meningitis. Ik noem een paar van de snel oplopende problemen.

We moeten lopen mensen, voor hen die ons, juist nu, oneindig nodig hebben.

Meld je aan voor jouw laatste kilometers op 20 juni en werf een ongekend aantal sponsoren. We moeten dit varkentje samen wassen en gaan voor een enorme hoop geld, voor onze helden daar ver weg.

Zet ‘m op!

Tineke Ceelen

Directeur Stichting Vluchteling

Made with by Kentaa
Share