Normal 9073bd277c0eff70b90dfad17945789649529cf2

136 kilometer in twee dagen: routemaker Bart gaat de uitdaging aan

14-06-2020 | 09:00

Bart loopt de Walk of Wisdom om aandacht te vragen voor de miljoenen vluchtelingen waar ook ter wereld

Al sinds het begin, vijf jaar geleden, zet Bart de wandelroutes uit tussen Nijmegen en Arnhem. Dit zou een kroonjaar worden, maar helaas gooide corona roet in het eten. Daarom loopt hij dit jaar in het weekend van 20-21 juni op eigen houtje de Walk of Wisdom rondom Nijmegen: 136 kilometer in plaats van de geplande 40. Waar anderen de van origine pelgrimstocht in zeven dagen lopen, loopt Bart deze in twee dagen.

De Nacht van de Vluchteling was geen onbekend fenomeen voor Bart: “Ik had er al van gehoord voordat het daadwerkelijk de Nacht was. Door mijn contact met Gijs, de voorzitter van de Rotterdamse Wandelbond en routemaker voor Rotterdam-Den Haag, raakte ik betrokken bij de organisatie van de route in deze omgeving.” Normaal gesproken is hij het hele weekend bezig met het uitzetten en weer opruimen van pijlen en andere aanwijzingen voor de route, maar ook dat is dit jaar anders. Daardoor heeft hij echter wel mooi de tijd deze extra grote tocht te maken.  

“Ik kom mezelf wel tegen”

“Ik ga ervan uit dat ik mezelf wel tegenkom tijdens deze route. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse loop ik 200 kilometer, maar dat is verdeeld over vier dagen. Ik hou van pelgrimages en dit is een prachtige route. Dat ik die nu kan combineren met een mooi event, maakt de cirkel helemaal rond. Voor mezelf heb ik een mooi schema gemaakt, dat ik ook heb gedeeld met het thuisfront. Als het nodig is, kunnen ze me altijd ophalen,” lacht Bart.

Een enorme streep door de rekening

Dat de Nacht en alle andere wandelevenementen door corona niet door konden gaan, heeft een grote impact. “Mijn werk is met groepen buiten trainingen geven, het uitzetten en organiseren van wandelroutes. Dat lag de afgelopen maanden helemaal stil, alle leuke dingen mochten niet meer. Dus dat is een enorme streep door de rekening, je voelt je weggezet alsof de reden van je bestaan niet meer erkend wordt. Dat was enorm zwaar.”

Belangrijk om in beweging te blijven

Gelukkig kwamen na een tijdje de alternatieven binnenstromen. Zo kon hij voor de Wandelbond een online training geven over wandelen, hoewel het wel op een totaal andere manier aan bod komt. Ook voor de stamceldonorbank mag hij een aantal dingen organiseren. Daarnaast mogen sinds een paar weken groepen weer samenkomen. De meeste mensen zijn enthousiast dat ze op deze manier weer enig sociaal contact kunnen onderhouden. Zo loopt Bart samen met een 90-jarige vrouw iedere week een rondje van 3 kilometer: “Voor mij is dat bijna niets, maar voor haar is het zowel mentaal als fysiek heel belangrijk om weer in beweging te komen na twee maanden stilzitten. Al met al ben ik zeker niet minder actief geworden deze periode, misschien zelfs wel drukker. Al kijk ik nu al uit naar de route voor volgend jaar, daar ben ik nu al mee bezig.”

Sponsor jij Bart tijdens zijn Walk of Wisdom om zo nog meer geld op te halen voor extra steun en medische zorg voor vluchtelingen? Je kunt hem helpen via zijn profiel: https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/nvdv-app-deelnemer-4665/

Made with by Kentaa
Share