“Deze mensen zitten klem op de grens van Europa. Ik voel me verplicht hen te helpen.”

09-04-2021 | 11:18

 In de zomer van 2020 rijdt Jelleke van Rijsoort langs het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. Het kamp op Samos is minder bekend dan dat op Lesbos. De erbarmelijke levensomstandigheden raken haar. Reden te meer voor Jelleke om zich opnieuw in te schrijven voor de Nacht van de Vluchteling.  

 Jelleke loopt al sinds 2014 mee, altijd samen met haar dochter Helena en de laatste twee edities ook met het team van GroenLinks Amsterdam. Met de digitale #NVDVgoesdigital van vorig jaar liep Jelleke 190 km en zamelde maar liefst €835 op! Het wordt de zesde keer dat ze meeloopt. “

Samos heeft officieel plaats voor 650 vluchtelingen. Net als Moria is de plek een voormalige legerbasis die haastig tot vluchtelingenkamp werd omgevormd. Maar momenteel wonen er zeker 6.000 mensen. Jelleke: “Een overvol kamp langs een drukke autoweg met in elkaar getimmerde hutjes tegen de bergwand aan, afgedekt met kleden, karton, of een stuk zeil en af en toe zie je een ‘gewone’ tent. Zoals je je een sloppenwijk voorstelt. Het is heet, overal vuilnis. Je ruikt de stank.”

 

Nacht van de Vluchteling: ‘Een geweldige ervaring’

Het is iedere keer een geweldige ervaring om door de stille nacht te lopen. Het is zo’n bijzondere sfeer. Bij de start is het druk en iedereen opgewonden. Als je eenmaal vertrokken bent, denk ik al bij de eerste kilometers ‘Waarom doe ik mezelf dit aan?’ maar dat duurt maar even. Je loopt met je eigen groepje en af en toe sluit je even bij een ander groepje aan.

Het liefst start ik in de kopgroep zodat ik de eerste kilometers de ruimte heb. De truc is om niet veel te pauzeren en in flinke pas door te lopen. Ik loop altijd naar de 20 km toe, dan zijn we op de helft, een mijlpaal maar daarna wordt het ook best zwaar. Vanaf 30 km is het aftellen, heerlijk! Dan wordt het ook licht en het leven komt hier en daar op gang, vogels gaan fluiten en de zon komt op. Ik ben altijd zo trots als we over de finish zijn.

 

Skatend op weg naar de toekomst

Jelleke: “We minderen vaart want een klein jongetje skateboardt over de autoweg. Als we hem voorbijrijden, zie ik een glimlach op zijn gezicht, hij lijkt even een zorgeloos gelukkig kind. Skatend op weg naar de toekomst maar hoe ziet die eruit? We zijn aangeslagen en
zwijgen. Zal ik speelgoed kopen en gaan brengen of is dat absurd? Ik voel me een pottenkijker maar wil ook niet wegkijken voor dit drama. Iedereen moet zien wat voor hel dit is.”
 

“Deze mensen zijn een politieke speelbal geworden, en zitten klem op de grens van Europa. We zijn verplicht hen te helpen. Door mee te lopen met de Nacht van de Vluchteling, hoop ik vluchtelingen te kunnen helpen.”

 
Jelleke loopt dit jaar de 40 km in Haarlem. Voor die duizenden vluchtelingen op het Griekse eiland Samos, maar ook voor al hun lotgenoten wereldwijd. Geïnspireerd geraakt door Jellekes verhaal? Geef haar dan een steuntje in de rug!
 
Made with by Kentaa
Share