Esmah: “De Nacht meelopen doet iets met je.”

27-08-2021 | 15:44

 

Wethouder Esmah Lahlah toont zich ook dit jaar weer fervent loper van de Nacht. Ze loopt voor de vijfde keer mee. Voor het eerst in haar eigen stad: Tilburg! Mede dankzij haar inzet vindt de Nacht dit jaar ook in deze Brabantse stad plaats. “We willen als gemeente graag laten zien dat we solidair zijn en willen helpen. Het is ontzettend belangrijk dat eenieder bewust is van de situatie van vluchtelingen wereldwijd.”

 

Als je één ding mee zou kunnen nemen als je moet vluchten, wat zou dat dan zijn? Die vraag stelden wij de lopers van de Nacht een aantal jaren geleden, en Esmah kan zich het dilemma nog goed herinneren: “Ik vond dat heel moeilijk. Neem je foto’s mee, kleding, iets dierbaars of juist iets wat waardevol is? Uiteindelijk koos ik voor een fotoboek, om zo herinneringen met me mee te kunnen nemen.”

 

Ze realiseert zich dat 40 km wandelen er voor vluchtelingen heel anders uit ziet: “dat je dan ook nog je kind op je rug mee moet nemen, dat komt echt wel binnen.” Het feit dat we ’s nachts lopen maakt het voor haar extra bijzonder: “de vermoeidheid slaat toe, het is donker, je kan schrikken van geluiden om je heen. Je loopt, de ene stap na de ander, en er lijkt geen einde aan te komen. Dat is voor mensen op de vlucht natuurlijk ook zo. Al is dat nog veel heftiger.”

 

Het vluchtelingenthema gaat Esmah naar het hart: “Zij zetten alles op het spel in hun zoektocht naar veiligheid. Terwijl veiligheid gewoon een mensenrecht is! Ze later alles achter: familie, huis, baan, alles wat vertrouwd is. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om alles noodgedwongen achter te moeten laten en niet te weten waar je terecht komt.”

 

Een moment van reflectie

Esmah vindt het lopen van de Nacht altijd weer een bijzondere ervaring: “De Nacht van de Vluchteling meelopen, al is het misschien een druppel op een gloeiende plaat, dat doet iets met je.” Het is voor haar een mooi moment om te ervaren, stil te staan en te reflecteren op wat vluchtelingen wereldwijd mee moeten maken. “Het is goed om stil te staan bij hoeveel geluk je hebt dat je wieg hier staat. En hoe dat helaas niet voor iedereen geldt.” Met haar deelname wil ze bovendien bijdragen aan het creëren van meer bewustzijn. “De discussie over vluchtelingen verhardt. Op deze manier dragen we samen een steentje bij door het vraagstuk op een positieve manier onder de aandacht te brengen.”

 

Haar compassie voor anderen draagt ze breed uit in haar werk: “Als wethouder zet ik me in voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn. We kijken naar elkaar om en dat doen we bij iedereen, ook degenen die hier veiligheid zoeken.”

 

Geef jij Esmah een extra steuntje in de rug?

 

Ja, ik steun Esmah

Made with by Kentaa
Share