Miranda: “met mijn leerlingen in gedachte.”

06-09-2021 | 22:01

Net als twee jaar geleden, loopt Miranda dit jaar samen met haar dochter Lisa de Nacht van de Vluchteling. Samen vormen zij Team Moria: een plek die sommige van Miranda’s leerlingen niet vreemd is. Speciaal met deze leerlingen in gedachten, gaan moeder en dochter ervoor om de eindstreep te halen!

 

Met veel passie geeft Miranda les op een ISK (Internationale Schakel Klas). Regelmatig krijgt zij jongeren in de klas die hun thuisland hebben moeten ontvluchten. “De vluchtende mens heeft mij heel erg geraakt sinds ik bij het ISK werk.” Wanneer ze met hen spreekt over haar deelname aan de Nacht, zeggen zij wel eens: “40 kilometer? Ik liep wel 70!” En niet op goede schoenen, maar gewoon op gympies.

 

Ook Lisa kent de verhalen van de leerlingen van haar moeder: “Het is heel bijzonder hoe open de leerlingen over hun vlucht vertellen. Dat ze op een bootje zaten en hoopten de overkant te halen.. Die verhalen raken mij heel erg.”

 

Een bezoek aan Moria

In 2019 werkte Miranda als vrijwilliger een aantal weken in vluchtelingenkamp Moria. “Al sinds ik weet dat er op Lesbos vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden leven, had ik het gevoel dat ik erheen wilde, om mijn steentje bij te dragen. Maar ik vond het ook een moeilijke stap. Uiteindelijk heeft een gesprek met één van mijn leerlingen mij ertoe bewogen om te gaan. Hij was in Moria geweest, en ik wilde zelf ervaren hoe hij het daar heeft gehad.”

 

Ondanks de barre omstandigheden van kamp Moria, zag Miranda ook dat er mooie dingen gebeuren: “een kind dat mijn handen pakte en met me danste, of een vrouw uit Kameroen die opbloeide toen ze Engelse les ging geven. Zelfs op een plek als Moria zijn er momenten dat je naar elkaar kijkt en genegenheid voelt, naar elkaar kunt lachen en vrolijkheid kan brengen. Dat is iets dat ik meeneem van mijn reis.”

 

Het belang van de Nacht

De vorige keer dat zij de Nacht liepen was een emotionele ervaring. Miranda: “Wij liepen samen, als moeder en dochter. Die nacht heb ik vaak gedacht: stel nu dat ik echt met mijn dochter moest vluchten.” Ook dit jaar voelen ze de noodzaak om mee te lopen. Lisa: “We moeten ons blijvend inzetten voor mensen op de vlucht. Volgend jaar zou ik zo weer meelopen!” Miranda voegt toe: “De Nacht is echt een beleving. Het is een moment van bezinning, om stil te staan bij hoe anderen in de wereld het hebben. We moeten hier aandacht voor blijven houden.”

 

Onder andere op hun wandelweekend liepen moeder en dochter al heel wat kilometers om te trainen voor de Nacht. Met hun zelf-samengesteld playlist bij de hand, zijn zij er helemaal klaar voor!

 

Geef jij hen een steuntje in de rug?

 

Ja, ik steun Team Moria

 

Made with by Kentaa
Share