Joy: “De Nacht was soms pittiger dan we verwacht hadden.”

24-09-2021 | 12:35

 

Gemotiveerd door de verhalen van zijn aangetrouwde familie, liep Joy Mulyono (40 jaar) op 11 en 12 september 2021 de Nacht van de Vluchteling: “Ik wil deze stap zetten om meer bewust te worden van wat zij hebben moeten doorstaan tijdens hun vlucht van Irak naar Nederland.”

 

In de maanden voor de Nacht sloten steeds meer mensen zich aan bij Team 4Mankind: “tot mijn verbazing wilden veel mensen die ik vroeg meedoen.” Ook de schoonzus van Joy liep mee, wiens ouders Koerdistan (Irak) moesten ontvluchten. Sinds zij onderdeel zijn geworden van de familie, is voor Joy het vluchtelingenthema meer gaan leven. Het aanhoren van hun verhalen was voor hem een grote motivatie om mee te doen: “die motivatie helpt me om straks de eindstreep te halen.”

 

Joy’s aangetrouwde familie vluchtte in 1988 omwille van de oorlog weg uit Noord-Irak. Samen met het gehele dorp liepen zij te voet naar buurlanden, op zoek naar veiligheid. Sommigen zelfs op blote voeten. Het was een ontzettend zware tocht. Overdag schuilden zij tussen de bergen, in de nacht liepen zij door. Er waren vrouwen die onderweg moest bevallen, en wiens baby’s de tocht vervolgens niet overleefden. Ook moesten zieke of overleden familieleden noodgedwongen achtergelaten worden. “Die verhalen blijven je bij. Zij hebben zoveel meegemaakt. Dat is ook wat ik meeneem tijdens mijn wandeltocht.”

 

Joy realiseert zich dat deze mensen op de vlucht het thuis goed hadden: “Het waren dokters en hoogopgeleide personen die een goed leven hadden, maar die door geweld en oorlog hun huis moesten verlaten. Ik moet er niet aan denken dat ik met mijn gezin zou moeten vluchten, je weet niet waarheen, op zoek naar veiligheid.”

 

Inmiddels heeft Team 4Mankind gezamenlijk de eindstreep van route Den Haag gehaald. “Het was soms pittiger dan we verwacht hadden. Tijdens de Nacht zaten een aantal van onze teamleden er doorheen. Anderen schoten hen toen te hulp, zowel fysiek als mentaal. Mooi was dat.”

 

Wil jij, net als Joy, de volgende Nacht van de Vluchteling meelopen?

 

Schrijf je in voor editie 2022!

 

Made with by Kentaa
Delen