"Mensen moeten er zijn voor mensen."

06-05-2022 | 10:35

Van zingen in kerken en detentiecentra, naar kilometers wandelen voor het goede doel. Team JOKO & friends op weg loopt dit jaar voor de eerste keer mee met de Nacht van de Vluchteling. Met inmiddels bijna 7.000 euro op de teller gaan ze als een speer! We spraken met teamlid en initiatiefnemer Suzanne Kragten-Heerdink.

Iets doen voor naasten
JOKO staat voor jongerenkoor, al is het oudste lid inmiddels 50 jaar. “Bijna iedereen is al vanaf hun twaalfde lid en we zijn een hechte vriendengroep geworden,” vertelt Suzanne.
De koorleden zijn allemaal heel gemotiveerd en betrokken. “We willen graag iets doen voor naasten.” Ze zingen dan ook een paar keer per jaar in detentiecentrum Rotterdam, voor uitgeprocedeerde asielzoekers. “De pastoor benadrukt altijd hoe fijn het is dat we komen zingen, maar vooral ook dat we blijven kletsen daarna. Dan voelen ze zich weer meer mens.”

Een enthousiast team
Naast repeteren en optreden, organiseren de koorleden veel verschillende activiteiten. Toen Suzanne het idee van de Nacht in de groep gooide, werd het dan ook positief ontvangen. Niet alleen koorleden, maar ook mensen van buiten het koor sloten aan. Ze heeft zelfs haar vader zover gekregen! Met z’n elven gaan ze dit jaar de uitdaging aan. Sommige leden, ook die dit jaar niet konden, houden zich zelfs al aanbevolen voor een volgende editie.

Een wandeltocht voor een wandeltocht
Zo enthousiast als het koor is, zo enthousiast zijn ze ook al aan het trainen. Dat trainen combineren ze met het ophalen van het geld voor de Nacht van de Vluchteling. Binnenkort organiseren ze samen het Kerkenpad: een wandelroute van 26 kilometer tussen zes verschillende kerken. Van deelnemers vragen ze minimaal vijf euro inschrijfgeld, wat als donatie gaat naar hun team tijdens de Nacht. Met succes, want de 7.000 euro is al bijna aangetikt. “We hopen de 8.000 te kunnen bereiken!”

Gemixte gevoelens
Het team gaat de Nacht van de Vluchteling in met gemixte gevoelens. Ze hebben er ontzettend veel zin in; in de sfeer en de praatjes met andere lopers. “Iedereen komt natuurlijk voor hetzelfde doel, dat vind ik heel mooi, zo’n gedeeld gevoel van solidariteit.”
Daartegenover wordt het natuurlijk een fysieke uitdaging. Al is dat ook een deel van de motivatie. “Je realiseert je dat het voor ons gezellig is om te trainen en dat wij kúnnen trainen. Eigenlijk zou je het ongetraind moeten doen, om een beetje in de buurt te komen van wat vluchtelingen ervaren. Maar zelfs dan: als wij klaar zijn met lopen, kunnen wij weer naar ons eigen, veilige bed. Dat geldt voor vluchtelingen niet.”

Team JOKO & friends op weg lopen mee met de Nacht van de Vluchteling Rotterdam, zowel 20 als 40 kilometer. Wil jij dit team een steuntje in de rug geven?

Ik steun dit team!

 

Made with by Kentaa
Share