“Ik ga proberen te voelen wat mijn leerlingen hebben gevoeld.”

13-05-2022 | 12:23

Sevde Bas zit met haar 23 jaar niet stil. Ze volgt een lerarenopleiding aan de hogeschool van Rotterdam en geeft les op een ROC. Van haar leerlingen is het overgrote gedeelte ooit gevlucht. Ze komt dus dagelijks in aanraking met hun verhalen en de problemen waar ze tegenaan lopen. Nu loopt ze voor de eerste keer mee met de Nacht van de Vluchteling. “Ik doe het met liefde!”


Aangrijpende verhalen

De verhalen uit de klas raken Sevde. Leerlingen zijn dierbaren verloren of hebben al lange tijd hun familieleden niet meer gezien. Ze hebben een barre tocht moeten maken: te voet, in vrachtwagens of met boten. De meesten hebben het hier financieel niet breed en slapen met meerdere mensen op een klein kamertje in een AZC. Soms helemaal aan de andere kant van het land, omdat er niet veel scholen zijn die vluchtelingen aannemen.
“De eerste vier weken dat ik er werkte, heb ik alleen maar moeten huilen,” vertelt ze. “Twintig procent van mijn werk is lesgeven, en tachtig procent is steun bieden. Ze willen gewoon dat iemand vraagt hoe het met ze gaat. Ze willen zich welkom voelen en het idee hebben dat iemand helpt.”

 

Helpen waar het kan

En helpen, dat doet Sevde. Niet alleen met lesgeven en een praatje maken, maar ook met ondersteunen bij het regelwerk waar vluchtelingen mee te maken krijgen. Vragen over bijvoorbeeld doktersafspraken, OV-chipkaarten en wat hun rechten zijn. Ze blijft daarnaast altijd op zoek naar manieren om nog meer hulp te kunnen bieden. Meedoen aan de Nacht van de Vluchteling was dan ook een logische stap. Door het lopen kan ze zich even inleven in wat haar leerlingen mee hebben moeten maken. Al gaat het haar niet alleen daarom, het gaat verder dan dat. “Doordat ik meeloop, verspreid ik het verhaal. Mensen zijn vaak onwetend en zo kan ik meer bewustwording creëren.”

 

De steun is nodig

“Ik heb alles wat ik wil,” realiseert Sevde zich. “Ik heb de luxe: qua gezondheid, familie, gezin en reizen. Zij hebben de steun echt nodig. Dit gaat me helpen om nog meer verbondenheid te voelen met mijn leerlingen.”

 

Sevde Bas loopt mee met de Nacht van de Vluchteling in Rotterdam, 40 kilometer. Support jij Sevde? 

Ik steun Sevde!

Made with by Kentaa
Share