“Meehelpen met de Nacht is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet.”

17-05-2022 | 17:22

Het Refugee Team ondersteunt mensen met een vluchtelingenachtergrond bij hun inburgering. Dit doen de coaches door het maken van een plan en het zoeken naar evenementen en stage -of werkplekken waar de statushouders iets kunnen betekenen.
Zo hielp vorig jaar een groep vanuit het Refugee Team mee als vrijwilliger tijdens de Nacht van de Vluchteling in Tilburg. Stephan, één van de coaches, vertelt ons hoe ze dat hebben ervaren.

 

Aanmoedigen van lopers

Een collega van Stephan ondersteunde met een groepje bij de start. Stephan zelf stond met zijn groep bij het derde rustpunt, vanaf twee uur ’s nachts tot vroeg in de ochtend. Daar hielpen ze onder andere met het verwelkomen en aanmoedigen van lopers, het wijzen van de sanitaire voorzieningen en het uitgeven van eten en drinken.

“Het is een fantastisch beeld om de lopers bij het rustpunt te zien arriveren,” vertelt Stephan. “Zelfs als mensen het fysiek zwaar hadden, kwamen ze aanlopen met een lach op hun gezicht, want ze liepen echt ergens voor. Dat maakte me heel blij.”

 

Mengen tussen Nederlanders

“We vinden het belangrijk om statushouders in contact te brengen met Nederlanders op evenementen en andere werkplekken,” vertelt Stephan. “Dit helpt ze om hun Nederlands te oefenen en hun netwerk uit te breiden; twee belangrijke zaken om goed te kunnen functioneren in de samenleving.” De Nacht van de Vluchteling springt er voor hem uit als hét evenement waar de deelnemers zich het afgelopen jaar heel welkom hebben gevoeld. “Op een evenement als dit heeft iedereen hart voor dezelfde zaak. Dat maakt de drempel om contact te maken heel laag. Ondanks de taalbarrière, voelde je de verbondenheid.”

 

Een mooi gebaar

Het was voor Stephan en de deelnemers van het Refugee Team de eerste keer dat ze meehielpen aan de Nacht van de Vluchteling. “Dat vond ik in het begin wel even spannend,” vertelt Stephan. “Hoe is het voor de vluchtelingen om betrokken te zijn bij een evenement voor vluchtelingen? Dat kan gevoelig liggen.” De jongens die er tijdens de Nacht bij waren, reageerden erg enthousiast. “Ze gaven aan dat ze het vooral een mooi gebaar vonden dat er zo’n evenement was. Ze vonden het hartstikke leuk om juist aan zoiets mee te helpen.”

Een unieke ervaring
“Zonder vrijwilligers heb je geen Nacht van de Vluchteling,” besluit Stephan.

Bij het Refugee Team hoefden ze in ieder geval geen twee keer na te denken om dit jaar weer mee te doen. “Het is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet. Je maakt mooie herinneringen samen. Er zitten zoveel pluspunten aan. Dit gaan we elk jaar doen.”

 

Loop ook mee met de Nacht van de Vluchteling in Tilburg en ontmoet onderweg deze bijzondere groep vrijwilligers!

Ik loop mee in Tilburg!

Made with by Kentaa
Share