“Het is een privilege om deze tocht voor ons plezier te kunnen maken.”

24-05-2022 | 11:22

De Nacht van de Vluchteling gaat internationaal! Arjen en Jette uit Rotterdam zijn als team Walk2NYC van plan om vanuit Nederland naar New York te lopen, door maar liefst 37 landen. Een reis die wel eens 7 jaar zou kunnen duren. Wanneer de Nacht plaatsvindt, zijn zij in Zwitserland. Daar zullen zij, net als de deelnemers hier, in de nacht van 18 juni stipt om middernacht aan hun 40 km route beginnen. Jette vertelt ons meer over hun bijzondere plannen.

De knoop doorgehakt
Voor Arjen is het niet de eerste keer dat hij naar New York gaat lopen. Hij is al eerder via het westen die kant op getrokken. Nu gaan ze samen op pad via het oosten. “Het was echt de droom van Arjen,” vertelt Jette. “Ik had wat angsten over het plan. Na lang praten heb ik de knoop doorgehakt en heb ik besloten om het avontuur met hem aan te gaan. Het heeft ons nu al dichter bij elkaar gebracht, al is het natuurlijk heel spannend wat we allemaal gaan meemaken.”

Vrijheid is niet vanzelfsprekend
Zelf is Jette als kind, met haar gezin, in 1989 van Oost naar West-Duitsland gevlucht. Haar ouders durfden het aan om in de auto te stappen en voor een ander leven te kiezen. Jette kan zich herinneren dat bij de grens naar West-Duitsland, de auto voor hen tegengehouden, grondig doorzocht en zelfs uit elkaar gehaald werd. Zelf konden zij gelukkig doorrijden. Ze is zich bewust van het geluk dat zij hebben gehad: “Als we een half uur eerder bij de grens aan waren gekomen, had het een heel andere ervaring voor ons kunnen zijn.” Ze vervolgt: “Het is zo speciaal dat wij in vrijheid kunnen leven. Dat mogen we echt nooit vergeten. Ik word verdrietig van de dagelijkse verhalen uit andere delen van de wereld. Het is vreselijk dat er zoveel mensen geen thuis hebben en niet in rust kunnen leven. Dan mogen wij echt dankbaar zijn.”

Een steentje bijdragen
Naast de fysieke uitdaging van hun reis, is het contact leggen met mensen onderweg een belangrijk doel: “We willen de connectie met mensen zoeken. We willen hun verhalen horen en zien hoe hun dagelijkse leven eruitziet.” Ook willen zij een steentje bijdragen aan een betere wereld. Jette realiseert zich: “Ik heb alles wat ik nodig heb, dat is een bijzondere soort van rijkdom. Het is een privilege dat wij deze reis kunnen maken.” Onderweg zullen ze aansluiting zoeken bij verschillende organisaties, om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen.

De Nacht van de Vluchteling was één van de eerste initiatieven waar ze aan dachten als aanvulling voor de reis. “Het is gek om te bedenken dat wij voor ons plezier zo lang gaan wandelen, terwijl er veel mensen op de been zijn omdat het niet anders kan. Dat zet je wel aan het denken. Daarom was het voor ons een logische stap om mee te doen aan de Nacht.”

 

Team Walk2NYC loopt mee met de Nacht van de Vluchteling in Zwitserland, de 40 kilometer. Help jij Jette en Arjen de nacht door?

Ik steun team Walk2NYC!

Made with by Kentaa
Share