Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  Aantal vluchtelingen wereldwijd stijgt opnieuw

  20 Juni 2018

  Nog maar een paar dagen geleden liepen 5200 mensen mee in de Nacht van de Vluchteling om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden. Dat deze hulp keihard nodig is, bewijzen de nieuwste cijfers van de UNHCR. Want met wereldwijd meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht is het aantal mensen dat in 2017 op de vlucht is voor oorlog, geweld en vervolging het hoogste aantal ooit. 

  Eind 2017 waren er 68,5 miljoen mensen van huis en haard verdreven, bijna 3 miljoen mensen meer dan het jaar ervoor. Dit betekent dat gemiddeld 44.500 mensen per dag op de vlucht slaan. Vanuit de 70 conflictgebieden in de wereld slaat dus elke 2 seconden een man, vrouw of kind op de vlucht. Vier op de vijf vluchtelingen verblijft in één van de buurlanden van het land van herkomst. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling: "De extra 2,9 miljoen mensen staan voor evenzoveel tragische verhalen van angst, radeloosheid en verlies. Miljoenen gewone burgers, op zoek naar veiligheid en een toekomst voor hun kinderen, die nergens echt welkom zijn."

  "De extra 2,9 miljoen mensen staan voor evenzoveel tragische verhalen van angst, radeloosheid en verlies."

  De crisis in de Democratische Republiek Congo, de oorlog in Zuid-Soedan, en de vlucht van honderdduizenden Rohingya vluchtelingen uit Myanmar maakt 2017 het vijfde jaar op rij dat het aantal vluchtelingen wereldwijd is gestegen.

  Twee derde vluchtelingen komt uit 5 landen
  Bijna twee derde van het aantal mensen op de vlucht blijft in hun eigen land, zij zijn daardoor binnenlands ontheemd. Van de vluchtelingen onder het mandaat van UNHCR is twee derde afkomstig uit slechts vijf landen: Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië. Het beëindigen van één of meerdere van deze conflicten kan een grote impact hebben op de wereldwijde vluchtelingensituatie.
  "Van de wereldbevolking is 1 op de 110 mensen op de vlucht
  ."

  De grootste groep van de 68,5 miljoen bestaat uit ontheemden. Dit zijn mensen die binnen hun eigen landsgrenzen op de vlucht zijn en gaat om 40 miljoen mensen. Daarnaast zijn er zijn 25,4 miljoen vluchtelingen die buiten het eigen land toevlucht zoeken. Ten slotte zijn er asielzoekers: mensen die hun land zijn ontvlucht en als vluchteling internationale bescherming zoeken. Eind 2016 vroegen wereldwijd 3,1 miljoen mensen asiel aan.

  Met de 1,6 miljoen euro dat opgehaald is met de Nacht van de Vluchteling biedt Stichting Vluchteling levensreddende noodhulp in de grootste vluchtelingencrises wereldwijd, zoals voedsel, water en medische zorg. Doneren kan nog steeds! Binnenkort informeren we jullie hoe we de opbrengst gaan verdelen!


  • Deel op