Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Tussenstand

  NIEUWS

  Grootste vluchtelingenkamp ter wereld

  editie 2017

  30 Maart 2017

  Begin april bezocht Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling het noorden van Oeganda. Ze bezocht Bidi Bidi, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld om aandacht te vestigen op de schrijnende omstandigheden waarin Zuid-Soedanese vluchtelingen momenteel verkeren. 

  Enkele maanden geleden was Bidi Bidi nog een klein dorpje met wat grasland voor het vee. Nu heeft Oeganda het grootste vluchtelingenkamp ter wereld met naar schatting 275.000 inwoners, waaronder veel kinderen. Een vluchtelingenkamp dat elke dag 2000 meer bewoners telt dan de vorige. Het is geen ‘gewoon’ vluchtelingenkamp maar een gebied van 250 km² waar vluchtelingen land krijgen om op te wonen en voedsel te verbouwen. 

  Momenteel komen nog dagelijks duizenden nieuwe mensen Oeganda binnen. De meesten vluchten uit Zuid-Soedan, waar ruim drie jaar geleden een vreselijke burgeroorlog is begonnen. Vluchtelingen in Bidi Bidi vertellen de meest afschuwelijke verhalen over het geweld waarvoor ze vluchten. Over gewapende groepen die dorpen aanvallen en huizen in brand steken, die burgers doden en vrouwen en meisjes aanranden. Ze zijn volledig murw geslagen.

  Oeganda alleen vangt momenteel al meer dan 600.000 Zuid-Soedanezen op. Heel wat meer dan het totale aantal migranten en vluchtelingen dat het afgelopen jaar naar de Europese Unie kwam. Eind 2017 zullen naar schatting 1,89 miljoen inwoners Zuid-Soedan zijn ontvlucht. Wereldwijd is er een triest record van ruim 65 miljoen vluchtelingen.

  Hulpverlening Stichting Vluchteling 
  De massale instroom vraagt van hulporganisaties als Stichting Vluchteling een enorme inspanning, omdat het vaak om vluchtelingen gaat die helemaal niets meer hebben. Tineke Ceelen: 'Er is gebrek aan van alles, zoals voldoende water, scholen en hygiëne, met het risico op besmettelijke ziekten.’

  Het noodhulp programma van Stichting Vluchteling en het International Rescue Committee (IRC) richt zich met name op gezondheidszorg. IRC heeft drie gezondheidsposten in Bidi Bidi opgericht waar mensen basisgezondheidszorg ontvangen. 

  Onze directeur was samen met Andrew Makkinga. Hij is nauw betrokken bij het werk van Stichting Vluchteling en maakt deze reis ter voorbereiding op de Nacht van de Vluchteling. Bekijk de video:  Loop net als Andrew ook mee!

  De aanmeldingen voor de Nacht van de Vluchteling gaan erg hard. Momenteel staat de teller op meer dan 2.100 aanmeldingen! Wil jij net als Andrew Makkinga meelopen in de Nacht en geld ophalen voor vluchtelingen in nood? Twijfel dan niet en meld je snel aan als individuele loper of als team! Andrew Makkinga loopt de editie van Nijmegen naar Arnhem.

  Andrew: “Een nacht in de schoenen van vluchtelingen lopen en zoveel mogelijk geld ophalen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. Meer hulp is keihard nodig"
  • Deel op