Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Tussenstand

  Nog 51 nachten

  NIEUWS

  Waldemar Torenstra: frontlinie Mosul is bizar

  editie 2017

  12 April 2017

  Waldemar Torenstra zit in een “hele onwerkelijke situatie”. De acteur is in Irak, waar hij ter voorbereiding op de Nacht van de Vluchteling in de buurt van de frontlinie van Mosul Syrische vluchtelingen en Iraakse ontheemden opzoekt. “Het is hier superheftig. Je hoort de hele tijd bommen vallen, heel bizar.”

  De reis maakt diepe indruk op Waldemar, die vorige week vrijdag naar Irak vloog. “We maken heel veel mee. Ik zie op één dag vijf kinderen die verdrietig zijn omdat ze hun ouders missen, sprak een man die kanker heeft en huilde van geluk omdat hij eindelijk weer pijnstilling had gekregen en ben de hele dag in platgebombardeerd gebied. Dan rijden we langs allerlei checkpoints weer terug naar ons hotel, waar ik een bed, eten en een douche heb. Ik lig ’s avonds vaak vol ongeloof naar het plafond te staren.”  Eten, drinken en water zijn er niet meer in West- Mosul, hoorde Waldemar van Irakezen die de stad zijn ontvlucht. “Ik hoor verschrikkelijke verhalen uit de stad. Over IS dat iedereen afslacht die zijn huis uitkomt, of burgers die als menselijk schild worden gebruikt. Mensen die boeken eten om nog maar wat in hun maag te hebben.”

  Domiz vluchtelingenkamp
  Waldemar brengt ook een bezoek aan vluchtelingenkamp Domiz, oorspronkelijk ingericht voor 15.000 tot 20.000 vluchtelingen, maar puilt nu uit met meer dan 50.000 mannen, vrouwen en kinderen. In de eindeloze zee van tenten, hutjes, stenen huisjes en krotten van golfplaat. Dit kamp staat er al meer dan vijf jaar en mensen doen hun best om er het beste van te maken. Dit kan je zien aan de vele kleine winkeltjes en boetiekjes die de mensen daar hebben opgezet.

  Bewustzijn
  Waldemar hoopt dat de verhalen over zijn reis zorgen voor meer bewustzijn in Nederland. “Deze mensen verschillen heel weinig van ons. Nederlanders denken vaak dat vluchtelingen een ander slag mensen zijn. ‘Ze komen naar ons toe, daar hebben we last van, hoor je vaak zeggen. ’ Hier voel je dat we allemaal hetzelfde zijn en er allemaal het beste van proberen te maken. Dit zijn mensen die een goede baan hadden, een huis, een auto en opeens alles kwijt zijn geraakt. Mensen als jij en ik.”

  Waldemar Torenstra is sinds jaar en dag nauw betrokken bij het werk van Stichting Vluchteling en maakt deze reis ter voorbereiding op de Nacht van de Vluchteling. Waldemar loopt dit jaar mee in de gloednieuwe editie in Amsterdam. 

  Jij kunt er ook bij zijn, schrijf je in!
  Ga jij deze pittige uitdaging aan? Schrijf je dan vandaag nog in. Als individuele loper, met je eigen team, of door je aan te sluiten bij een bestaand team. En laat je sponsoren!  • Deel op