Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Tussenstand

  Nog 51 nachten

  NIEUWS

  Khaled vluchtte uit Syrie en loopt nu mee met de #NvdV17

  editie 2017

  18 April 2017

  De 30-jarige Khaled Salhani komt uit Damascus. Hij vluchtte ruim anderhalf jaar geleden voor het geweld in Syrië. “Nooit had ik verwacht op de vlucht te hoeven slaan.” Maar Khaled had te veel oorlog, bommen en granaten gezien om in Syrië te blijven. Khaled loopt in The Syrian Team mee met de Nacht van de Vluchteling.

  Via Libanon en Turkije vluchtte Khaled in een rubberboot met tientallen andere vluchtelingen naar Griekenland en verder de Europese Unie in. Eigenlijk wilde hij naar Groot-Brittannië, om daar verder te studeren, in Damascus studeerde hij computeranimatie. Maar de reis was te prijzig. Na Engeland stond Nederland bovenaan zijn lijstje. Nederlanders zijn aardig, open en wars van racisme, zo had hij gehoord. Per smokkelauto ging het naar Nederland. De smokkelaars zette hem af bij een treinstation. En Khaled ging op naar Ter Apel. Lees hier zijn verhaal in NRC Handelsblad.

  Binnen één maand verkaste hij van Ter Apel naar Olst, van Olst naar Kockengen, van Kockengen naar Laren, van Laren naar Kortenhoef en van Kortenhoef naar Crailo. Sporthallen: hij zag ze in overvloed. Nu is hij statushouder en woont sinds kort in Hilversum in zijn eigen woning.

  'Ik ben blij dat ik íéts kan doen om te helpen'
  Khaled loopt de Nacht van de Vluchteling van Nijmegen naar Arnhem met zeven landgenoten die Syrië net als hij zijn ontvlucht: The Syrian Team. Hij kent ze allemaal uit de asielopvang in Crailo en van de taallessen Nederlands. “Vrijwilliger Annie Schalkwijk helpt en ondersteunt ons enorm. Met alles eigenlijk hier in Nederland. En ook bij de Nacht van de Vluchteling. Om onze deelname en de fondsenwerving tot een succes te maken. En dat loopt al best aardig.” 

  “Ik vind het belangrijk om mee te lopen met de Nacht van de Vluchteling. Ik voel me vaak zo machteloos en ben blij dat ik íéts kan doen om te helpen. Het positieve van het evenement voelt goed en het klinkt misschien vreemd maar door de betrokkenheid van al die mensen die meedoen voel ik me hier welkom”, aldus de actieve, jonge Khaled.

  Help Khaled naar de top en sponsor hem hier! Of steun het hele Syrian Team.  • Deel op