Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  "Deze nacht kost mij slechts een beetje lopen"

  20 Maart 2018

  Bafrin (helemaal rechts) tijdens de Nacht van de Vluchteling in 2017

  “Het was gewoon erg”, zo vat Bafrin Balata de meest heftige periode uit haar leven samen. Het is 1991, Bafrin is net afgestudeerd wanneer ze letterlijk halsoverkop vanuit Iraaks Koerdistan op de vlucht slaat. Te voet, door de regen, vanuit het noorden van Irak, drie dagen lang door de bergen naar het zuidoosten van Turkije. Bafrin ziet vreselijke dingen, het motiveert haar nu mee te lopen met de Nacht van de Vluchteling. “Deze nacht kost mij slechts een beetje lopen.”

  Bafrin is nog maar 25 jaar als ze met haar ouders van het ene op het andere moment moet vluchten. “We waren doodsbang en lieten alles achter ons”. Iraakse Koerden vluchtten massaal voor de troepen van Saddam Hoessein. Uit vrees voor beschietingen en chemische bommen op de vlucht naar veiligheid. Bafrin is overdonderd door de complete chaos, alles gebeurt ook zo snel en onverwacht. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel vrouwen, kinderen en ouden van dagen. In een klein dorpje net over de grens in Turkije bivakkeren ze tien dagen. Dorpelingen helpen met warme dekens en eten. “We verkeren in overlevingsstand. Ik mag bij een dorpeling bellen en bel mijn broer waar we zijn. Hij weet ons op te sporen. Met elkaar, mijn ouders, mijn broer en ik, vluchten we verder en komen we uiteindelijk terecht in Nederland. Veilig!” 

  In Nederland begint het nieuwe leven, het acclimatiseren, maar vooral het verwerken van de trauma’s. Bafrin: “De rust en al die ontspannen mensen hielpen daarbij enorm.” In Nijmegen studeert ze opnieuw af en momenteel is Bafrin verzekeringsarts bij een medisch bedrijf in Nijmegen.

  Bafrin Balata:  "Vluchten. Ik weet precies wat het betekent."

  Deze bijzondere nacht heeft mij diep geraakt
  Ze loopt voor de 2e keer mee met de editie van Nijmegen naar Arnhem. “Veertig kilometer meelopen was een onvergetelijke ervaring. Al die mensen die hun nachtrust opofferen, elkaar aanmoedigen en wandelen voor de medemens. Mensen die ze niet eens persoonlijk kennen. Dat heeft mij diep geraakt”, vertelt Bafrin. “Ik herinner me de vroege zondagochtend vlakbij de finish in Sonsbeekpark. Een vader en moeder sporen hun twee kinderen aan: “Klappen! Klappen! Ze hebben de héle nacht gelopen.” Het gevoel dat ik als vluchteling had, dat niemand met ons meevoelde, ik moest daar even aan terugdenken. Het kwam met dit mooie gezin plots in een heel ander perspectief te staan.”

  Bafrin was ooit zelf afhankelijk van hulp van anderen. “Ik weet precies wat een simpele deken kan betekenen. Het verschil tussen leven en dood. Dat ik daarvoor met een paar stappen door de nacht kan zorgen, is voor mij niet meer dan logisch. Het kost mij slechts een beetje lopen. Ik ben enorm gemotiveerd om zoveel mogelijk mensen in mijn omgeving te vragen mijn wandeling te sponsoren.

  Stichting Vluchteling helpt in Irak
  Meer dan 3 miljoenen mensen vinden opvang in Irak en meer dan 11 miljoen mensen in Irak hebben humanitaire hulp nodig. Door de slag om Mosul zijn 800.000 Irakezen van huis en haard verdreven, op zoek naar een veilig heenkomen. Door de enorme verwoesting is de humanitaire nood hoog. Het is onder andere voor deze mensen voor wie we met z’n allen de Nacht van de Vluchteling lopen.

  Stichting Vluchteling biedt momenteel noodhulp aan Iraakse ontheemden. Stichting Vluchteling deelt noodhulpgoederen uit en biedt medische zorg bij de noordelijk frontlinie en geeft in Mosul juridische hulp en psychosociale zorg aan vrouwen en meisjes in zogeheten safe spaces.

  Bafrin (ze staat rechts op de foto) loopt in de nacht van 16 op 17 juni mee met de route van Nijmegen naar Arnhem. Wil je Bafrin een steuntje in de rug geven? Dan kan dat hier.

  • Deel op