Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  Syrische pianist treedt op tijdens #NvdV18

  11 Januari 2018

  AEHAM AHMAD: DE MAN DIE DE OORLOG MET MUZIEK BEVECHT
  Het beeld waarop Aeham Ahmad in het Syrische puin piano speelt, maakte hem wereldberoemd. Die beelden symboliseren de immense destructie in Syrië en de enorme levenskracht van mensen. De video ging de wereld over. Aeham treedt op 16 juni op tijdens het startprogramma in Amsterdam (10/20km) en Nijmegen (40km).

  Het is 2014 en zijn wijk, Yarmouk, even buiten Damascus, wordt bezet door rebellen en belegerd, gebombardeerd en uitgehongerd door Syrische regeringstroepen. Yarmouk is geen gewone wijk, maar een vluchtelingenkamp. Het grootste van Syrië, ooit opgericht om onderdak te bieden aan Palestijnen op de vlucht. Na jaren van burgeroorlog in Syrië wonen er nog amper 20.000 mensen. Op dat moment besliste hij om midden in het puin te spelen en te zingen over hoop en vrede.

  'We duwden onze piano naar plekken waar de bommen van Assads leger waren gevallen. We speelden muziek in de kraters. Om de oorlog toch een beetje weg te duwen' AEHAM AHMAD

  Maar dan horen leden van Islamitische Staat van Aehams muzikale optredens. Zijn piano gaat in vlammen op en hij moet vrezen voor zijn leven. “Mijn piano was mijn vriend. Ik huilde toen het gebeurde. De pijn van toen voel ik nog.” Aeham slaat op de vlucht. Hij vertrekt via Turkije en Lesbos en belandt na een helse tocht door de Balkan uiteindelijk in Duitsland. Sinds april 2016 woont Aeham als erkend vluchteling in Duitsland. In dat jaar kon zijn vrouw Tahani overkomen met hun kinderen Ahmad (5) en Kinan (3).

  Muzikaal optreden bij de Nacht van de Vluchteling
  Aeham Ahmad zal zaterdag 16 juni een bijzonder muzikaal optreden verzorgen tijdens het feestelijke startprogramma van de Nacht van de Vluchteling. De Syrische pianist brengt daar zijn vrolijke noten ten gehore aan de vele duizenden mensen die in het holst van de nacht 40 kilometer zullen wandelen en daarmee een zo hoog mogelijk bedrag bij elkaar wandelen voor levensreddende noodhulp voor vluchtelingen wereldwijd.  De Pianist van Yarmouk


   
  Nederlandstalig / 320 pagina's / ISBN 978 90 450 3425 6 / verkoopprijs: € 19,99 / ook als ebook

  ‘Een ontroerend verhaal over de veerkracht van de mens en de universele waarde van muziek.’
  TINEKE CEELEN, directeur Stichting Vluchteling


  Stichting Vluchteling in Syrië
  Al bijna zeven jaar lang lijdt de bevolking onder de nietsontziende burgeroorlog in Syrië. Meer dan elf miljoen mensen zijn in eigen land of naar de buurlanden op de vlucht geslagen. Stichting Vluchteling zorgt voor levensreddende noodhulp en structurele hulp. Zo bieden we onder andere medische zorg, onderwijs en cashhulp.
  • Deel op