Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  In 2018 zijn ruim 65 miljoen mensen op de vlucht

  23 Januari 2018

  Maar liefst 65,6 miljoen mannen, vrouwen en kinderen zijn op de vlucht geslagen voor oorlog, geweld en onderdrukking en de roep om hulp is groot. Er zijn op dit moment grote, actuele en acute humanitaire crises. Zoals Jemen, Irak en Zuid-Soedan. En niet te vergeten Syrië, en de Rohingya crisis. 

  Het is voor crises als deze dat we met elkaar op 16/17 juni de Nacht van de Vluchteling lopen, voor levensreddende hulp aan vluchtelingen en ontheemden, waar ook ter wereld. 

  Syrië

  De Syrische burgeroorlog duurt alweer bijna zeven jaar. Meer dan 13 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Meer dan de helft van de bevolking is gedwongen op de vlucht geslagen. Zes miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land. Nog eens 5,5 miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht. De meeste Syrische vluchtelingen verblijven in Turkije, Libanon en Jordanië.
  Jemen
  Meer dan 10.000 doden, 2 miljoen ontheemden, cholera en een acute voedselcrisis, die zeker 8 miljoen burgers treft. De in maart 2015 opgelaaide  burgeroorlog heeft Jemen ontwricht en in een humanitaire crisis gestort. Jemen is het armste land van het Midden-Oosten. Volgens de Verenigde Naties heeft driekwart van de bevolking hulp nodig.
  Myanmar/Bangladesh
  Sinds 25 augustus 2017 zijn ruim 650.000 Rohingya voor het geweld in Myanmar gevlucht naar buurland Bangladesh. Het totale aantal Rohingya vluchtelingen is inmiddels opgelopen tot 868.000. Het overgrote deel van deze vluchtelingen (naar schatting 690.000 mensen), bevindt zich in overvolle kampen. De staatloze Rohingya zitten vast tussen wal en schip.  
  Irak
  Maar liefst 2,6 miljoen Irakezen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen en 11 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Ondanks het feit dat IS fors terreinverlies heeft geleden, blijft het erg onrustig in het land en is terugkeer voor veel mensen onmogelijk. Er is sprake van een tekort aan drinkwater, bescherming en medicijnen.
  Loop ook mee!

  Ga ook de uitdaging aan en doe mee met de 40, 20 of 10 kilometer. Heb jij je nog niet ingeschreven, doe het dan snel. In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni klinkt om stipt middernacht het startschot in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam.


  • Deel op