Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  ‘Op zoek naar een veilig bestaan. Dat is toch wat wij allemaal willen?'

  25 Januari 2018

  Foto v.l.n.r.: Selçuk, Hanni, Hanni's vader en Bayoe. Ofwel Team Multi Culti

  Samen met haar ouders vertrok de destijds zevenjarige Hanni Wongsosumarto in de jaren negentig noodgedwongen naar Nederland. Hanni (34): ‘Ik ben het kind van een vluchteling. Mijn vader heeft zijn land Indonesië op zijn 23e al moeten ontvluchten. Op zoek naar een veilig bestaan. Dat is toch wat wij allemaal willen? Sinds 1965 bracht zijn politieke overtuigingen hem in gevaar.” Hanni, haar jongere broer Bayoe en haar man Selçuk lopen mee met de Utrechtse editie van de Nacht van de Vluchteling.

  “Mijn vader heeft lang in angst geleefd. Dat kan niet anders als je je verzet tegen een dictatorschap onder het bewind van Suharto. Hij heeft in verschillende landen gewoond, waaronder China. Waar hij mijn moeder heeft ontmoet. Het is het land waar ik ben geboren. Op mijn 7e ben ik samen met mijn ouders naar Nederland gekomen, omdat mijn vader vanwege politieke redenen niet meer in China kon blijven. In Nederland kwamen we terecht in een asielzoekerscentrum en hebben we hier een nieuw bestaan kunnen opbouwen.”

  Hanni heeft zelf gelukkig geen oorlog meegemaakt of geweld trauma's opgelopen, maar haar vader zeker wel. Hij is inmiddels 79 jaar en zijn vlucht heeft grote impact op hoe haar vader -maar ook zijzelf- in het leven staat. “Onrecht, ongelijkheid en het leed van anderen raakt mij altijd enorm. Waar mogelijk zal ik anderen helpen, dat hebben mijn ouders ook altijd gedaan, ondanks hun beperkte middelen.” 

  De Nacht van de Vluchteling als superinitiatief
  Via Facebook maakte Hanni kennis met de Nacht van de Vluchteling. “Soms moet je gewoon je hart volgen, daarom hoefde ik niet heel lang na te denken of ik het wilde doen. Ik vind de Nacht van de Vluchteling een superinitiatief. Door middenin de nacht te lopen kunnen we een heel klein beetje invoelen wat vluchtelingen ervaren. Ik zou heel graag willen dat we elkaar als mensen blijven zien en ons richten op wat ons bindt en niet focussen op de verschillen.” Daarom ook de naam MultiCulti. Het team bestaat nu al uit 3 culturen; Chinees, Indonesisch en Turks. Vriendinnen en andere relaties uit haar netwerk hebben enthousiast gereageerd om mee te lopen. Hanni vindt het alleen maar gaaf!

  Sponsortips
  Hanni staat in de top 5 van de beste wervers. Hoe doet ze dat? “Ik benader mensen in mijn WhatsApp en vraag steun via Facebook en LinkedIn. En veel mensen reageren meteen super enthousiast, meestal met een donatie. En een aantal zelfs voor mij geworven in hun eigen netwerk waardoor ik ook hele gulle donaties van 'onbekenden' en/of anonieme sponsors heb ontvangen. Zo ontzettend blij mee, daar ben ik echt meest door verrast.”

  Hanni loopt in de nacht van 16 op 17 juni mee in de route van Utrecht naar Utrecht. Wil je meelopen in haar team of wil je ze een steuntje in de rug geven? Dat kan hier

  • Deel op