Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  De bevolking van Congo lijdt in stilte

  22 Maart 2018

  De Democratische Republiek Congo gaat al meer dan 20 jaar gebukt onder geweld en conflicten en behoort tot de 15 minst ontwikkelde landen ter wereld. Het land wordt geconfronteerd met een van de meest ernstige humanitaire crises wereldwijd. Een vergeten conflict, terwijl door het extreme geweld miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen.

  Nadat het een tijd iets rustiger is geweest, laait het geweld op dit moment weer hoog op. Op veel plekken in het land is het onrustig. In de conflictgebieden in het oosten worden mensen gedwongen hun huis te ontvluchten. Miljoenen Congolezen zijn hierdoor ontheemd. Naar schatting 13 miljoen mensen zijn aangewezen op humanitaire hulp. Alleen al in de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu zijn meer dan 1,7 miljoen mensen op de vlucht voor geweld. Mensen worden afgeperst, gekidnapt en gedwongen om te vechten of te werken. In het hele land komt seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes voor.

  DR CONGO IN CIJFERS:
  83 miljoen inwoners
  82% leeft van minder dan 1,25 Dollar per dag
  746.000 Congolese vluchtelingen
  4,5 miljoen ontheemden
  13 miljoen mensen aangewezen op hulp
  27% kinderen zit niet op school

  Levensreddende hulp
  De behoefte aan hulp is onvoorstelbaar groot: er zijn momenteel meer vluchtelingen en ontheemden dan in welke crisis dan ook. Al meer dan 20 jaar biedt Stichting Vluchteling levensreddende hulp in Congo:

  - medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met
  gynaecologische problemen (in het Panzi ziekenhuis en op het platteland);
  - onderwijs aan kinderen. Bovendien trainen we onderwijzers om beter om te gaan met
  kinderen met trauma’s en leerachterstanden;
  - mobiele medische teams die naar vluchtelingen en ontheemden toe gaan om gratis zorg te
  bieden in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden;

   


  Waldemar Torenstra in DR Congo
  Waldemar is ambassadeur bij Stichting Vluchteling. Ter voorbereiding op de Nacht van de Vluchteling reist hij 23 maart af naar Congo en bezoekt mobiele medische klinieken in de meest afgelegen gebieden van Oost-Congo. De medische noden onder de mensen zijn groot. Maar velen zijn afgesloten van goede medische zorg. Daarom besloot Stichting Vluchteling met mobiele klinieken kwetsbare mensen zelf op te zoeken, daar waar hulp en medische zorg het hardst nodig is. 

  We houden je natuurlijk op de hoogte van Waldemars bezoek, met videoboodschappen en verhalen.  


   Foto: Waldemar op bezoek in Irak in 2017

  Wil jij net als Waldemar ook meelopen en geld ophalen voor vluchtelingen in nood? Aarzel dan niet en meld je snel aan als individuele loper of als team. Of als je niet kunt meelopen, 
  sponsor Waldemar!  

   

  • Deel op