Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  Met meer empathie begrijp je vluchtelingen beter

  02 Mei 2018

  Onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can reist regelmatig naar conflictgebieden, op zoek naar verhalen van mensen die daar leven en overleven. Op zaterdag 16 juni zal hij de deelnemers van de route Nijmegen- Arnhem toespreken en uitzwaaien.

   << Loop mee met de Nacht van de Vluchteling. klik op de gele balk!


  Sinan: “Niemand slaat voor de lol op de vlucht naar een ander land. Het zijn altijd de omstandigheden waardoor mensen al het vertrouwde achter zich laten voor een ongewisse toekomst. Armoede, oorlog, geen kansen om je te ontplooien, het klimaat. In mijn werk laat ik zien waarom mensen in die landen, dus Afghanistan, Syrië noem maar op, bepaalde keuzes maken. Hoe ze leven onder moeilijke omstandigheden. Om ze te snappen moet je diep die gemeenschap ingaan, met mensen praten over wat daar gebeurt. Alleen zo kun je begrijpen waarom mensen kiezen om bij IS te gaan of waarom ze op de vlucht slaan. Alleen zo kun je begrijpen waarom er zo veel mensen bij de poorten van Europa liggen te wachten. Want, waarom zou je vluchten als je veilig en gelukkig bent?

  Betrokken bij de Nacht van de Vluchteling
  Sinan Can zal tijdens het startprogramma in de Stevenskerk in Nijmegen de lopers toespreken én een hart onder de riem steken voor de pittige wandeltocht die hen te wachten staat. Sinan is enthousiast over het initiatief: “Kijk, met cynisme en liefdeloosheid schieten we sowieso niets op. Ik vind het hartverwarmend en inspirerend om te zien dat duizenden mensen zich inzetten voor vluchtelingen en een rechtvaardige wereld. Ik noem het een ‘keten van harten’. Het is echt mooi als ieder op zijn eigen manier de ander de helpende hand toesteekt.” Om stipt middernacht zal Sinan ook het startschot geven.

  Verhalen die raken
  Oorlog is verschrikkelijk, maar het zijn de menselijke verhalen die ons echt raken. Zoals het verhaal van vier Nigeriaanse jongens, amper zestien jaar oud. Ik ontmoet ze als we op weg zijn naar de Libische grens. Ze hebben geen geld, geen ouders, geen eten meer.

  Op weg naar de Libische grens komen we vier Nigeriaanse jongens tegen in een verlaten kippenboerderij. Op zoek naar een beter leven hebben ze de Sahara getrotseerd. Wekenlang liepen ze. Het vooruitzicht op een mooier en beter leven hield ze op de been en in leven. Wanneer de jongens de overkant halen en daar een leven opbouwen, zullen ze hun familieleden en dorpsgenoten in veelvoud terugbetalen. De vier zijn de hoop van het dorp, mislukken mag niet, het lot van het hele dorp hangt af van hun overtocht. 

  Na acht weken woestijn kwamen de vier jongens uitgedroogd aan in Libië, een dag later al zaten ze met bijna honderd man op een klein bootje richting Italië. De vier leken het te gaan redden. Maar al na een paar kilometer op zee kapseisde hun boot. Ze werden uit het water gevist door de Tunesische kustwacht (Een van de jongens komt om het leven en ze blijven met ze vieren over). De Tunesische overheid heeft de jongens opgedragen het land te verlaten en terug te gaan naar Nigeria. En hier zitten ze, illegaal ondergedoken, in een oude kippenboerderij.
  Bron: BNN Vara  Sinan Can (41) is onderzoeksjournalist en documentairemaker. Met zijn documentaires over de Arabische wereld probeert Sinan Can de conflicten in dit gebied op een toegankelijke wijze in beeld te brengen. Hij is vooral bekend van de documentaires Bloedbroeders, Arabische Storm en Onze missie in Afghanistan. Sinan werd vorig jaar uitgeroepen tot Journalist van de Vrede.

  • Deel op