40 KM Arnhem

Normal c436d84c9019508f54550192e77c245a6afecb3f
Standing € 54.406,-
Collected

40 KM Arnhem

 

In the night of Saturday 11 to Sunday 12 September, we will start at 00:00 from the Koepelgevangenis for the 40-kilometre route in Arnhem and surroundings. Once more, we will finish at Stadsvilla Sonsbeek.

En route there are four rest locations where participants are welcomed by First Aid staff and our volunteers for a cup of coffee or tea.

We will announce the locations and the route in the coming months.

 

De route wordt hieronder weergeven op twee verschillende manieren:

In de komende weken delen we meer informatie over de rustlocaties. 
Tijdens de Nacht van de Vluchteling kun je de route op de volgende manieren navigeren:

  • Via een uitgeschreven route (volgt nog)
  • Via een eigen navigatie systeem (een GPX of KML bestand is via de Afstandmeten.nl link te exporteren)
  • Via de NVDV-app (volgt nog)
  • De route wordt voorzien van 500 pijlen (borden) en markeringen op de grond

De route is met veel liefde gemaakt door onze routemaker Bart Putten en hij vertelt je er graag meer over!

We lopen door een gebied wat aan het einde van de tweede wereldoorlog bekend werd door de (mislukte) slag om Arnhem, waarbij een paar duizend geallieerde parachutisten probeerden om de cruciale brug over de Rijn bij Arnhem in te nemen en te verdedigen totdat er versterkingen over land zouden komen. Helaas is dat mislukt en is daarna in noord Nederland de oorlog verlengd met de hongerwinter. Een van de obstakels die we tegenkomen bij onze wandeling is de jeeptunnel onder het spoor door. Deze is bij de slag om Arnhem door de geallieerden gebruikt om zich terug te kunnen trekken naar de andere kant van het spoor. Je zult merken dat dit een hele opgave was om met jeeps door de tunnel te komen.

Maar wat veel mensen niet weten is dat er net ten oosten van Ede ook een groot vluchtelingenkamp stond in de eerste wereldoorlog. Er is nu niets meer van terug te vinden behalve een klein monument, maar er waren destijds 5300 Belgische vluchtelingen gehuisvest.

We lopen langs een aantal zeer mooie natuurgebieden, met veel groot wild zoals edelhert en wild zwijn, maar dat maakt ook dat we niet ’s nachts door deze gebieden mogen lopen. September is het jaargetijde van de bronst, dus de mannetjes edelherten zijn druk bezig om de vrouwtjes te imponeren en hun rivalen uit te dagen. Maar wie weet hoor je het burlen van een mannetje.

In Schaarsbergen zijn veel sporen van de tweede wereldoorlog te vinden, zoals het bommenlijntje, vliegveld Deelen en alle als boerderij vermomde bunkers, hangars en barakken. We zijn hier te gast in het dorpshuis bij de kerk die nog steeds iedere zondag dienst doet.

Als laatste stop hebben we een bijzondere locatie, een manege. Leuk weetje, ik heb ook ooit aan paardrijden gedaan en dat vond ik een leuke en pittige sport.

Tenslotte lopen we nog door de bijzondere parken Zijpendaal en Sonsbeek, tot bijna in het hart van de stad. Om bij Villa Sonsbeek te eindigen.

Veel plezier met de wandeling!

Rustpunt 1: Restaurant de Tijd

Restaurant De Tijd is gelegen in de bosrijke omgeving van Wolfheze. Zij zijn de aangewezen plek voor natuurliefhebbers die na hun wandeling of fietstocht heerlijk willen genieten van een drankje of een hapje.

Rustpunt 2: Dorpskerk Schaarsbergen

Dit is een positief ingestelde, actieve Protestantse Gemeente met een hechte en open geloofsgemeenschap. Zij willen op een eigentijdse manier groeien in zorg voor elkaar, voor de plaatselijke gemeenschap en voor de wereld daaromheen.

Rustpunt 3: Dorpshuis Schaarsbergen

Naast de kerk ligt het prachtige Dorpshuis Schaarsbergen, een uitnodigende en gezellige plek voor diverse ontmoetingen.

Rustpunt 4: Manege de Waterberg

Manege de Waterberg bevindt zich tussen en in de nabijheid van de prachtige natuurgebieden van de Veluwe. Zij staan voor gemoedelijkheid en gezelligheid, en de paarden krijgen altijd ‘voorrang’ en worden gezien als collega’s.

Made with by Kentaa
Share