40 KM Haarlem

Normal 3ee27aadf4178d6c824d9c83a2593cead68a5e8e
Tussenstand € 51.644,-
Opgehaald

40 KM Haarlem

 

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 september starten we vanaf de Lichtfabriek om 00:00 uur aan de 40 kilometer route in Haarlem en omgeving. De startlocatie is dit jaar ook de finishlocatie. Op de route zijn er vier rustlocaties waar deelnemers worden ontvangen door onze vrijwilligers voor een kop koffie of thee en het Rode Kruis voor de EHBO.

De route wordt hieronder weergeven op twee verschillende manieren:

In de komende weken delen we meer informatie over de rustlocaties.
Tijdens de Nacht van de Vluchteling kun je de route op de volgende manieren navigeren:

  • Via een uitgeschreven route (volgt nog)
  • Via een eigen navigatie systeem (een GPX of KML bestand is via de Afstandmeten.nl link te exporteren)
  • Via de NVDV-app (volgt nog)
  • De route wordt voorzien van 500 pijlen (borden) en markeringen op de grond

De route is met veel liefde gemaakt door onze routemaker Monique Jansma en zij vertelt je er graag meer over!

De route van Haarlem brengt toen en nu bij elkaar en laat je de nachtelijke polders ervaren. Het voert je langs water, spoor en asfalt en toont ons verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. We starten in de Lichtfabriek. De Lichtfabriek is vanaf 1902 tot 1960 de elektriciteitscentrale van Haarlem geweest. Een deel van de fabriek is gesloopt, maar een deel is bewaard gebleven met authentieke details. Het is deels rijks- en deels gemeentelijk monument.

Wanneer we net op pad zijn, stappen we langs een van de 3 koepelgevangenissen die in Nederland staan. Alle 3 zijn het rijksmonumenten. De Koepelgevangenis van Haarlem is in 2016 gesloten en heeft daarna tijdelijk dienst gedaan als opvang voor Syrische vluchtelingen. Nu wordt het verbouwd tot o.a. woningen.

Via de Amsterdamse Buurt en het Reinaldapark, verlaten we Haarlem en ervaar je rust en stilte en ben je je bewust van de nacht. We lopen soms een stukje langs water en soms langs of over het spoor en stappen de polders van de Haarlemmerliede in. Na de gezellige eerste rustpost wordt het echt pittig. De langere en soms kronkelige paden slingeren ons door een recreatiegebied, de poldernatuur en brengen ons naar Zijkanaal C, een zijtak van het Noordzeekanaal. We lopen naar het eerste fort van deze nacht waar we weer een rustpost hebben. Hoe gaaf is dat! Via het pittoreske centrum van Spaarndam gaan we terug de polder in en kunnen we ver kijken over de uitgestrekte weilanden. De 3e etappe is minder ver en we worden verwelkomt in alweer het volgende fort.

Op het weer iets kortere 4e deel ga je bij het volgende fort rechtsaf en daar heb je het gevoel dat je op het water loopt. Inmiddels kun je Haarlem in de verte alweer zien.

Aan de Mooie Nel kun je een heerlijk rustmomentje beleven voordat je het laatste stukje verrassend parcours op gaat. Na nog een kleine omzwerving is er een hartelijk welkom op de finishlocatie Lichtfabriek!

Rustpunt 1: Koffie bij Kaatje

Koffie bij Kaatje is gezellig en huiselijk en menig wandelaar en fietser weet deze plek te vinden na of tijdens een tocht door Spaarnwoude. Met een ruimte gezellige tuin en warme appeltaart is het de perfecte plek om even bij te komen tijdens de Nacht.

Rustpunt 2: Cafe Terras Fort Zuid

Als je over de fortbrug loopt, zie je links het terras van Café Terras Fort Zuid liggen. Het maakt onderdeel uit van Fort bezuiden Spaarndam, een van de schakels in de Stelling van Amsterdam. Een gebouw met een rijke geschiedenis dus!

Rustpunt 3: Fort Penningsveer

Fort Penningsveer is één van de 42 forten die deel uitmaken van de stelling van Amsterdam, die omstreeks 1900 gebouwd werd als verdedigingswerk rond Amsterdam. Vanwege haar unieke karakter is zij opgenomen op de lijst van werelderfgoed van de Unesco.

Rustpunt 4: Paviljoen LOEF

In het Haarlemse recreatiegebied Schoteroog aan de oever van de Mooie Nel ligt paviljoen LOEF. Vanaf het terras en de lange aanlegsteiger heb je een prachtig uitzicht over het water.

Made with by Kentaa
Delen