Familie van Dijke gaat ervoor!

Standing € 2.053,-
Collected € 1.250 (164%)

Team HeMeCaTorGier

Familie van Dijke gaat ervoor!

(40 KM Haarlem)

In de nacht van 11-12 September gaan Wouter, Henk, Rogier, Merel en Carla de uitdaging aan: De hele nacht wandelen, 40 kilometer in totaal, om te demonstreren én te ervaren wat duizenden families doormaken. Het verschil: Wij hebben er zin in, hebben de luxe van degelijk materiaal, het lijkt ons gezellig om met het gezin te doen. Wij zijn niet gedwongen op de vlucht, hoeven ons huis niet achter te laten, hoeven niet bang te zijn voor wat de toekomst brengt. Wij ploffen na één nacht afzien met een goede maaltijd op een zachte bank neer, kloppen elkaar op de schouder, en worden bewonderd voor onze prestatie. Vluchtelingen worden vaak, na soms weken lopen, begroet met vijandigheid of haat. 

Daarom is deze nacht belangrijk. Het is niet alleen geld ophalen, maar ook awereness verspreiden. Want zelfs al denk je "ahhhh zielig, wat ontzettend naar voor die mensen dat ze op de vlucht zijn", de kans is groot dat het alsnog een ver-van-je-bed show is. Misschien komt het ietsje dichterbij als wij, of andere mensen die je persoonlijk kent, nabootsen wat zij gedwongen worden te doen. Want wanneer wij vertellen over ons project krijgen we vaak één van de volgende reacties:

"Wow, 40 kilometer? Pffff, dat zou ik echt NOOIT doen..."

En als je thuis niet meer veilig bent? Als de bommen om je oren vliegen, de supermarkten leeg zijn, of je vanwege je geloof of politieke mening het risico loopt om opgepakt te worden? Zou je dan niet alles doen om jezelf, je kinderen, je partner in veiligheid te brengen? Alles op te geven in de hoop op een beter leven, ook al is die toekomst onzeker?

"40 kilometer? Peulenschil. Dat loop ik elke willekeurige dag!"

Ja? Ook als je je uitgeputte peuter op je rug meedraagt? Als je op blote voeten moet lopen, of ongeschikt schoeisel, met te weinig eten en water en geen lekker bed om aan het einde van je toch op neer te ploffen? Wekenlang? Terwijl je elke dag het risico loopt om ziek te worden, gewond te raken, misschien wel beschoten te worden? En je verdrietig en bang bent, maar je sterk moet houden, want opgeven is simpelweg geen optie. Zou je het dan nog een peulenschil vinden?

Stichting Vluchteling helpt wereldwijd mensen op de vlucht door medische zorg, bescherming, onderwijs en economisch welzijn te bieden. Denk bij medische zorg bijvoorbeeld aan het behandelen van ziektes en verwondingen, maar ook het behandelen van ondervoeding en psychologische trauma's. Het zorgen voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Bij bescherming zou je kunnen denken aan het ontmijnen van gebieden, het beschermen van vrouwen tegen seksueel geweld of uitbuiting, en beschermen van kinderen tegen bijvoorbeeld het werk als kindsoldaat. Ook het bieden van juridische bescherming hoort hierbij.

Stichting Vluchteling biedt ook onderwijs, door verwoeste scholen opnieuw op te bouwen of geïnproviseerde (tent)scholen te bouwen. Hierdoor kunnen kinderen leerachterstanden wegwerken en sneller (her)instromen in regulier onderwijs. Ook geeft het ze een dagbesteding, waardoor ze niet rond hoeven te hangen op straat.

Ten slotte helpt Stichting vluchteling niet alleen mensen op de korte termijn; ze bieden ook economisch welzijn. Mensen op de vlucht hebben vaak alles achter gelaten, van hun bezittingen tot hun baan. Ze moeten helemaal opnieuw beginnen en alles weer opbouwen. In de vorm van leningen en trainingen kunnen ze weer in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Hopelijk zie je het belang in van hierboven beschreven hulp, en hebben we je weten over te halen ook een bijdrage te doen om dit mogelijk te maken. Voel je niet verplicht een grote donatie te maken; voor 12 euro geef je al noodonderdak aan een familie. Voor 16 euro zorg je dat een zwaar ondervoed kind een week lang kan aansterken met speciaal ontwikkelde voeding. Voor 30 euro kan iemand een JAAR lang gebruik maken van schoon en veilig drinkwater. Kan je het missen, dan zijn we daar ontzettend dankbaar voor! 

Promote this page with a cool poster. You can determine the text yourself and then print the poster and put it up anywhere. Anyone can make a poster of this page, including friends, family, colleagues, people from your sports team or classmates. Put the poster up in a supermarket, behind the window at shops, at companies or at school. Putting up a poster is often no problem if you ask nicely and explain what it is for.

Made with by Kentaa
Share