Aida en Xaviera lopen dit jaar samen met acht andere leden van hun Bosnische vereniging BiHRO mee met de Nacht van de Vluchteling. Aida’s moeder en Xaviera’s man hebben zelf uit Bosnië moeten vluchten. Daarnaast is Xaviera’s opa gevlucht uit Nederlands-Indië. “We kennen uit verschillende verhalen wat vluchtelingen hebben meegemaakt.”
De Bosnische vereniging
Elf jaar geleden is de vereniging begonnen als Bosnische school. Terwijl de kinderen les kregen, besloot een aantal ouders een dansgroepje te beginnen. Door de jaren heen is de vereniging flink gegroeid met verschillende groepen en cursussen, zoals een koor en een cursus om de Bosnische taal te leren. Ze hebben ondertussen wel honderd leden: “Iedereen die iets met Bosnië heeft, kan aansluiten,” vertelt Aida. Xaviera zit er nu ook al bijna elf jaar bij: “Ik heb altijd al interesse gehad voor de taal en cultuur van mijn partner, en ik werd bij de vereniging heel warm ontvangen.”
Deelname aan de Nacht
Het is niet voor het eerst dat de vereniging meeloopt met de Nacht van de Vluchteling. “De eerste keer waren we zo goed voorbereid dat het net leek alsof we op een tiendaagse missie gingen,” vertelt Aida. “Met bepakte rugzakken, een uitzwaaicomité en natuurlijk een mooie bijdrage aan het goede doel.”
Xaviera hoefde geen twee keer na te denken om dit jaar mee te doen. “Ik loop mee om medeleven te tonen aan iedereen die moet vluchten. Wij lopen vrijwillig een stukje, maar veel vluchtelingen hebben het op een andere manier moeten ervaren.”
Vluchtverhalen
Door de verhalen van haar partner en haar opa, is Xaviera zich maar al te bewust dat het geen pretje is wat vluchtelingen meemaken. Haar opa heeft tijdens WOII in een Jappenkamp gezeten. Daarna is hij met zijn gezin naar Nederland gevaren - een tocht van 27 dagen. Het was voor het gezin een flinke aanpassing om hier vervolgens een nieuw leven op te bouwen.
Voor Aida (21) speelt het vluchtelingenthema in de levensfase waar ze nu in zit een extra grote rol. Haar moeder was rond haar leeftijd toen ze gedwongen werd om te vluchten vanuit Bosnië. Ze zijn het samen eens: “Achter elke vluchteling zit een verhaal en het is belangrijk dat te respecteren. Je vraagt er niet om om te vluchten, het overkomt je.”
Respect voor iedereen
“Ik hoop dat we met onze verhalen niet alleen de ellendige, maar ook de mooie dingen een gezicht kunnen geven,” zegt Aida. “Als vluchteling ben je het waard om een normaal bestaan te leiden. Het is goed dat we ons daarvan bewust worden.”
Xaviera voegt toe: “Als we elkaar allemaal met respect behandelen, dan is er een win-win situatie. Voor mensen die geen vluchtelingenachtergrond hebben maar zich er wel in verdiepen, ook daar is respect voor.”