Warme Nacht van de Vluchteling 2023 brengt bijna 1,3 miljoen euro op

18-06-2023 | 13:00

De veertiende editie van de Nacht van de Vluchteling heeft 1.270.000 euro opgebracht. In totaal liepen 5500 mensen mee. Zij vertrokken vanuit Nijmegen, Amersfoort, Rotterdam, Tilburg en Haarlem voor een wandeling van 10, 20 of 40 kilometer. Om 6.15u kwamen de eerste 40 km-lopers over de eindstreep in Utrecht. In Den Haag was de finish dit jaar voor het eerst op het strand. Daar werden de lopers opgewacht door de directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen. Dat de deelnemers zich op deze manier solidair tonen met mensen op de vlucht, ontroert en bemoedigt haar: ”We hebben vannacht met duizenden lopers, sponsors en vrijwilligers laten zien dat er ook warmte en grote welwillendheid is mensen op de vlucht te helpen. Ik ben trots op de lopers, het is niet niks, 40 kilometer dwars door de nacht. Met wat zij bij elkaar gewandeld hebben gaan wij levens redden en weer leefbaar maken.” 
 
Onder de deelnemers waren dit jaar ook veel mensen die zelf ooit op de vlucht moesten. Een aantal van hen deelde als Nachtambassadeur de eigen ervaringen met medelopers. Zoals Miriam Aljebouri, die als 9-jarige in 1997 met haar ouders en haar broer en zus wegvluchtte uit Irak. Voor Miriam was het bijzonder om er tijdens het nachtelijk lopen over te kunnen praten. “Het was heel fijn. Iedereen was heel ook vriendelijk en lette op goed op elkaar. En dankzij de hoge opbrengst, kunnen er nu nog meer mensen op de vlucht worden geholpen.” De ambassadeurs van Stichting Vluchteling zetten zich ook ruimhartig in. Acteur Waldemar Torenstra deed de landelijke opening in Haarlem en liep daar de 20 km-route. Actrice Hadewych Minis liep de 40 km-wandeling daar Amsterdam. Schrijver en presentator Bahram Sadeghi wachtte haar en de andere lopers daar bij de finish op. En in Amersfoort moedigde actrice Melissa Drost de deelnemers aan en liep ook zelf mee. 

 
Warmte 
De warmte speelde de deelnemers gelukkig weinig parten. De organisatie had vooraf rekening gehouden met de verwachte temperaturen en een hitteplan ingesteld. Zo waren er op alle rustlocaties extra waterflessen en zoute snacks aanwezig om de lopers fit te houden. 
 
Doel en opbrengst 
Het doel van de Nacht van de Vluchteling is om aandacht te vragen voor de meer dan 100 miljoen mensen die wereldwijd van huis en haard verdreven zijn. De lopers proberen om zoveel mogelijk geld in te zamelen, zodat Stichting Vluchteling noodhulp kan bieden aan mensen op de vlucht in de vorm van eerste levensbehoeften als onderdak, eten en schoondrinkwater. Veruit de meesten van hen worden opgevangen ‘in de eigen (vaak arme) regio’. De opbrengst van deze editie van de Nacht van de Vluchteling gaat o.a. naar Syrië, Ethiopië en ook Soedan. De afgelopen maand werd dit land opgeschrikt door een uitbarsting van geweld, waardoor tienduizenden Soedanezen op de vlucht zijn geslagen naar buurlanden.  

Voorinschrijving jubileumeditie begonnen 
Volgend jaar vindt de Nacht van de Vluchteling voor de 15e keer plaats. Wie die bijzondere editie niet wil missen, kan zich nu al voorinschrijven. Inmiddels staan er alweer zo'n 300 lopers op de lijst voor 2024. 

Made with by Kentaa
Share