Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Tussenstand

  Nog 26 nachten

  NIEUWS

  Opnieuw een recordaantal vluchtelingen

  editie 2017

  20 Juni 2017

  Nog maar een paar dagen geleden liepen 5000 mensen mee in de Nacht van de Vluchteling om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden. Dat deze hulp keihard nodig is, bewijzen de nieuwste cijfers van de UNHCR. Want opnieuw zijn er wereldwijd meer mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking dan het jaar ervoor. In 2016 zijn er ruim 10 miljoen vluchtelingen bijgekomen.

  Eind 2016 waren er 65,6 miljoen mensen van huis en haard verdreven, 300.000 meer dan het jaar ervoor. Uit de cijfers blijkt ook dat 51 procent van de vluchtelingen kind is. Elke 3 seconden wordt iemand ergens ter wereld gedwongen te vluchten. 

  Syrië blijft koploper in absolute aantallen: 12 miljoen mensen, ofwel twee derde van de bevolking is op de vlucht. Colombia komt met 7,7 miljoen vluchtelingen op de tweede plaats. Daarna volgen Afghanistan (4,7 miljoen) en Irak (4,2 miljoen). Zuid-Soedan staat op de vijfde plek met 3,3 miljoen. Dat land heeft het snelst groeiende vluchtelingenaantal.

  De grootste groep van de 65,6 miljoen bestaat uit ontheemden. Dit zijn mensen die binnen hun eigen landsgrenzen op de vlucht zijn. Dit aantal is gestegen tot 40,3 miljoen mensen. Daarnaast zijn er zijn 22,5 miljoen vluchtelingen die buiten het eigen land toevlucht zoeken. Ten slotte zijn er asielzoekers: mensen die hun land zijn ontvlucht en als vluchteling internationale bescherming zoeken. Eind 2016 vroegen wereldwijd 2,8 miljoen mensen asiel aan.

  Met het geld dat opgehaald is met de Nacht van de Vluchteling biedt Stichting Vluchteling levensreddende noodhulp in de grootste vluchtelingencrises wereldwijd, zoals voedsel, water en medische zorg. Doneren kan nog steeds!
  • Deel op