#NVDVgoesdigital

Normal a050ae834aca87ecc31a50636672b60aac0db3ef
Tussenstand € 7.860,-
Opgehaald van € 6.000 (131%)
Ineke Palm

( Lid van team: Rotterdam voor Vluchtelingen )

(40 km Rotterdam - Den Haag)

#NVDVgoesdigital

Dit jaar loop ik voor de achtste keer mee met de nacht van de vluchteling. Dit keer de 40 km met een digitale app, vanwege de coronapandemie.  Gelukkig kan het op deze manier toch doorgaan, want noodhulp aan vluchtelingen is harder nodig dan ooit!

In oktober 2019 was ik een week op Lesbos en zag hoe vluchtelingen proberen te overleven in de 'hel' van Moria. Terwijl Europa medeverantwoordelijk is voor veel conflicten waardoor mensen op de vlucht slaan, houdt ze haar poorten angstvallig gesloten voor diezelfde vluchtelingen. Veilige routes naar Europa ontbreken. Herplaatsing van vluchtelingen en asielzoekers uit grenslanden als Italië en Griekenland stagneert. 
Sinds de Turkije-deal zitten steeds meer mensen in onmenselijke omstandigheden vast op de Griekse eilanden. Schrijnend omdat dit zich afspeelt in het ‘veilige’ en ‘beschaafde’ Europa. Nog schrijnender omdat dit bewust beleid lijkt te zijn: betere opvang zou meer migranten aantrekken. Menselijk lijden als afschrikmiddel dus. 

Moria is een oud legerkamp opgezet voor 3000 vluchtelingen, inmiddels zitter er meer dan 20.000 mensen. Ruim 6000 mensen binnen de muren met meerdere gezinnen in tenten of wooncontainers. Op alle beschikbare plekken daartussen staan dunne koepeltentjes waarin hele families leven (zie foto's). De rest van de mensen leven buiten het kamp. In een wirwar van tenten en zelfgebouwde hutten. Zonder electriciteit en water.
Soms hebben mensen niet meer dan een stuk karton om op te slapen. Het stinkt overal naar rottend vuil en uitwerpselen. Er is groot gebrek aan hygiëne. Mensen zijn wanhopig. ‘Ratten kruipen je tent binnen en knagen aan je tenen’. Overal zie je lange rijen. ‘We voelen ons schapen, op  elkaar gestapeld en de hele dag in de rij: voor de toiletten, de voedselafgifte, de doktersposten en de registratie.’ De asielprocedures lopen hopeloos achter zodat veel mensen minstens een of twee jaar in deze ellende zitten. Vanwege alle spanningen breken regelmatig gevechten uit. Na de brand,september 2019, kwamen mensen in opstand: ‘bevrijd ons uit de hel'.
In deze afgrijselijke omstandigheden leven heel veel kinderen. Waaronder duizenden alleenreizende jongeren, die onvoldoende worden beschermd. Griekenland heeft een beroep gedaan op de rest van Europa deze kinderen op te nemen. Hoewel inmiddels 70 Nederlandse gemeenten - waaronder gelukkig ook mijn stad Rotterdam - hiertoe bereid zijn, houdt de Nederlandse regering haar poorten angstvallig gesloten. 

Inmiddels raast een coronapandemie door de wereld die ook ons de kwetsbaarheid van ons bestaan doet voelen.
Het virus raakt iedereen maar mensen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen hebben geen enkel verweer. Je moet er niet aan denken dat dit virus losbarst in overvolle kampen als Moria.  Gezien de erbarmelijke leefomstandigheden, zoals meerdere gezinnen in een tent, nauwelijks kranen en lange rijen voor voedsel en sanitair, zal dit betekenen dat binnen enkele weken iedereen wordt besmet: op Moria is ‘isoleren’ of ‘indammen’ een illusie. 

De secretaris generaal van de VN riep in het begin van de coronapandemie op tot een werekdwijd staakt het vuren. Met de woorden: 'De woede van het virus illustreert de dwaasheid van de oorlog.' Dat geeft mij de hoop dat deze pandemie naast alle verschrikkingen ook leidt tot het besef dat een andere wereld mogelijk is. Een wereld  waar niet wapens, geld en macht maar de mens centraal staat.

Misschien doet dit virus ons ook beseffen dat veiligheid en vrijheid geen vanzelfsprekendheden zijn en dat we elkaar nodig hebben. Dat we ook moeten omzien naar 820 miljoen medemensen die iedere dag met honger naar bed gaan. Naar 70 miljoen  medemensen die hun huis hebben moeten verlaten op zoek naar veiligheid en vrijheid. 

Deze maand wil ik een hele kleine bijdrage leveren door 40 km te lopen binnen het team Rotterdam voor vluchtelingen.  En vooral heel veel geld bij elkaar sprokkelen voor stichting Vluchteling. Om wereldwijd vluchtelingen te helpen. Laten we solidair zijn, vooral met hen die het hard nodig hebben. Steun mijn kilometers. 

 

 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Made with by Kentaa
Delen