Normal 0e71a1fa6087eadfe0211255a45a480036f639e0

Wereldwijd 70,8 miljoen mensen op de vlucht, meer dan ooit

19-06-2019 | 09:22

Voor het zesde jaar op rij stijgt het aantal vluchtelingen wereldwijd: 70,8 miljoen mensen. Nog nooit waren zo veel mensen op de vlucht voor oorlog, conflicten en onderdrukking. In 2018 alleen al sloegen 13,6 miljoen mensen op de vlucht. Dat zijn 25 mensen per minuut.

Twee derde van deze 70,8 miljoen vluchtelingen heeft geen grenzen overgestoken, maar is in het eigen land ontheemd. Van de 25,9 miljoen vluchtelingen die hun thuisland zijn ontvlucht, is een op de vijf Palestijn.

‘Crisis van de solidariteit’
Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, noemt het ‘schadelijk’ dat leiders als Donald Trump migranten en vluchtelingen bestempelen als een gevaar voor de veiligheid en de werkgelegenheid. Volgens Grandi zijn het slechts mensen die onzekerheid en gevaar proberen te ontvluchten. Grandi hekelde een 'crisis van de solidariteit'. De wereld is steeds meer gepolariseerd.

Er waren eind vorig jaar twee keer zoveel mensen op de vlucht als twintig jaar geleden.

Onderzoek door Stichting Vluchteling
Uit recent onderzoek van Stichting Vluchteling komen verrassende inzichten. Zo wordt 80% van alle vluchtelingen opgevangen in buurlanden van land van herkomst, terwijl het Nederlandse publiek denkt dat Europa de meeste vluchtelingen opvangt. Kijk hier voor meer onderzoeksresultaten.

Van elke 108 mensen is er één vluchteling. De helft van hen is kind


Met vier miljoen Venezolanen die hun thuisland hebben verlaten, is dit een van de grootste crises.

Nacht van de Vluchteling
Afgelopen weekend liepen we met 5700 mensen de Nacht van de Vluchteling.Het is voor deze mannen, vrouwen en kinderen waarvoor we massaal aandacht hebben gevraagd en geld hebben ingezameld. Binnenkort maken we bekend hoe we de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling 2019 zullen verdelen over onze hulpprojecten in de meest actuele crises.

Made with by Kentaa
Share