Normal 10a42e98f905e753f227e34c6fc14a9be68e8108

Iedereen moet veilig kunnen leven

01-06-2020 | 11:45

Jeanne en Suzanne verkopen mondkapjes voor mensen die hulp nodig hebben

Dit jaar maken en verkopen Suzanne en Jeanne mondkapjes voor de Nacht van de Vluchteling. Jeanne geeft Nederlandse taalles in het AZC. Suzanne doet, naast haar baan bij een motorzaak, vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk op het AZC. Beiden werken ze daarnaast bij het Taalcafé in Grave. Zij organiseren dit, samen met nog vijf anderen, twee keer per maand om Nederlandse en anderstaligen bij elkaar te brengen om elkaar zo te leren kennen. Hierbij is de voertaal zoveel mogelijk Nederlands. Een mondkapje, gemaakt voor een kennis, bracht de bal aan het rollen.

Dat eerste mondkapje leidde tot de vraag naar meer. Hoewel het idee eerst afgeketst werd, bedachten de dames al snel dat ze mondkapjes konden maken en verkopen voor de Nacht van de Vluchteling. Samen vormen ze een goed team: Suzanne knipt de patronen en pakt de mondkapjes in en Jeanne naait de mondkapjes aan elkaar. Daarna moeten de kapjes ook nog uitgewassen en gestreken worden. Er worden allerlei verschillende mondkapjes gemaakt, van stofjes met een Afrikaans thema tot rustige stoffen en alles daar tussenin. Binnen een kwartier ligt er een mondkapje op tafel. “Het is wel veel werk, maar je doet het voor het goede doel: voor mensen die hulp nodig hebben.” Gelukkig konden ze op hulp rekenen van een vluchteling bij het knippen en inpakken.

“Het is zo normaal als je elkaar helpt, het is bijna vreemd als mensen dat niet doen.” Suzanne en Jeanne missen hun werkzaamheden in het Taalcafé heel erg, en kunnen zich zo toch inzetten voor het goede doel. Op deze manier kunnen ze praktisch bezig zijn én helpen waar ze willen helpen. Het hart van Jeanne en Suzanne ligt bij deze doelgroep:

“Iedereen moet veilig kunnen wonen, veilig kunnen leven. Wij hebben alleen maar geluk gehad dat we hier wonen in plaats van daar.”

De dames ontvingen binnen korte tijd al 110 bestellingen. De meeste bestellingen ontvingen ze vanuit hun eigen netwerk, maar ook hun oproep op social media bleef niet onopgemerkt. Daarom worden er geen aanvragen meer aangenomen. De dames wilden vóór 1 juni klaar zijn met alle bestellingen, zodat iedereen het mondkapje op tijd in huis kan hebben om te gebruiken in het OV indien nodig. “1 juni gaat gewoon lukken, desnoods ’s nachts!” En dat is gelukt: alle mondkapjes zijn nu af.

Steun Jeanne en Suzanne via hun profielpagina.

Made with by Kentaa
Share