Normal 68f56d41e598f8125e97760401d8a47e90300e2d

Als Taalmaatje wordt belang noodhulp aan vluchtelingen duidelijk

11-06-2020 | 09:00

Yvonne loopt mee voor mensen die minder geluk hadden met de plek waar ze geboren zijn

Al een aantal jaar geeft Yvonne bijles aan Syrische vluchtelingen. Zij is een zogenaamd ‘Taalmaatje’ in Rotterdam. Vanuit de wens vrijwilligerswerk te doen, hoorde ze via via dat iemand bijles gaf aan Syrische vluchtelingen. Diegene gaf fulltime les en kon nog wel wat hulp gebruiken. Zo kwam Yvonne in contact met een Syrische jonge vrouw waar ze iedere week mee in gesprek gaat.

Tijdens de ontmoetingen geeft ze niet alleen Nederlandse taalles aan de hand van lesmateriaal en boeken, maar is ze daadwerkelijk bevriend geraakt met deze jonge vrouw. Samen gaan ze in gesprek over allerlei onderwerpen, laat Yvonne een fotoboek zien van haar reizen, koken ze samen een heerlijke maaltijd of gaan ze naar de markt.

Yvonne vertelt: “Het is ontzettend leuk op deze manier een inkijkje te krijgen in de Syrische cultuur. Haar verhaal laat me ook zien dat ik wel echt geluk heb met de plek waar ik geboren ben en hoe goed ik het hier heb. Haar man vluchtte omdat hij het leger in moest. Na de hele wereld te hebben afgereisd, kwam hij terecht in Nederland. Zij vloog hem na en een paar jaar terug werd hun eerste kindje geboren. Hun hele familie woont nog in Syrië, dus niemand heeft het kindje nog gezien. Terug kunnen ze niet, want dan moeten ze een gigantische boete betalen omdat ze gevlucht zijn voor het leger.”

Yvonne vindt het heel dapper dat ze werken en een opleiding volgen: “In Syrië waren zij allebei hoogopgeleid, maar met dat diploma kunnen ze hier niet werken. Dan moet je dus een hele nieuwe studie volgen in een land waar je de taal amper beheerst, waar je moet integreren maar waar je eigenlijk niet wil zijn – ik heb daar zo enorm veel respect voor. Het heeft voor mij wel heel duidelijk gemaakt waarom het zo belangrijk is om vluchtelingen te helpen.”

Vanwege corona konden de twee de afgelopen maanden alleen telefonisch contact met elkaar onderhouden, maar binnenkort komt daar verandering in: “Volgende week ga ik voor het eerst weer bij haar langs, daar heb ik heel veel zin in.”

Wil jij Yvonne helpen om nog meer geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen? Sponsor haar nu via https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/yvonne-geelen.

Made with by Kentaa
Share