“We willen ons allemaal geliefd en veilig voelen.”

03-06-2022 | 12:01

Mieke uit team Keine Ahnung heeft al vaker als vrijwilliger op verschillende plekken vluchtelingen geholpen. Toen begin dit jaar de oorlog in Oekraïne begon op te spelen, ging er weer iets kriebelen. Daarom loopt ze dit jaar, voor de tweede keer, mee met de Nacht van de Vluchteling. “De situatie in Oekraïne is ontzettend erg, al is er ook een categorie vluchtelingen waar niet veel aandacht voor is. Dat voelt onrechtvaardig. Daarom vind ik het tijd om weer meer te doen met de Nacht.”

 

Indrukwekkende verhalen

In 2015 zag Mieke op het journaal de heftige beelden van een jong kind dat was aangespoeld op een strand. Dat had zo’n impact op haar, dat ze besloot om te gaan helpen. Via een kleine stichting bij haar in de buurt ging ze naar Idomeni, Thessaloniki, Duinkerke en Calais. Daar ondersteunde ze bij praktische zaken, bijvoorbeeld het uitdelen van voedsel en kleding aan vluchtelingen. “Voor mijn gevoel heb ik een bestaan vóór en na het helpen. Het maakt een enorme indruk. De gesprekken die je hebt zijn zo bijzonder. Het is onbeschrijfelijk wat die gevluchte mensen allemaal moeten meemaken.”

 

We zijn allemaal hetzelfde

Er bestaan nog steeds vooroordelen over mensen die op de vlucht zijn. Nu Mieke de verhalen van vluchtelingen zelf heeft gehoord, kan ze dat nog minder begrijpen. “Wij hebben het geluk dat we op een veilige plek geboren zijn. Zoveel mensen hebben dat geluk niet.” Ze kan zich goed voorstellen dat als je in een land geboren bent waar je geen toekomst hebt, je op zoek gaat naar een beter leven. “Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde en willen we ons allemaal geliefd en veilig voelen. Waarom zou een mens dan geen recht hebben om op zoek te gaan naar een betere toekomst?”

 

Het probleem iets verzachten

Ze is blij dat ze met haar vrijwilligerswerk iets kan bijdragen. Dat de vluchtelingenaantallen zo groot zijn, geeft mensen soms het gevoel dat er niks aan te doen is. Mieke benoemt: “Er is inderdaad geen simpele oplossing voor dit probleem, maar door te helpen kunnen we het wel dragelijker maken. Dan hebben mensen op de vlucht in ieder geval het gevoel dat ze er mogen zijn. Als ik in dezelfde situatie zou zitten, zou ik ook willen dat mensen zich om mij zouden bekommeren.”

 

Saamhorigheidsgevoel

Mieke kijkt weer erg uit naar de Nacht van de Vluchteling. “Het is mooi dat er zoveel mensen op afkomen en de route is prachtig. Iedereen is er voor elkaar. Het geeft een echt saamhorigheidsgevoel. Wanneer je finisht, voelt dat haast als een overwinning.” Ook de aanloop er naartoe vindt Mieke bijzonder: “Het doel is natuurlijk om een mooi bedrag op te halen. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

 

Team Keine Ahnung loopt mee met de Nacht van de Vluchteling in Rotterdam, 20 kilometer. Sponsor jij de kilometers van dit team?

Ik steun Keine Ahnung!

Made with by Kentaa
Share