40 KM Utrecht

Normal 604b639665b719707ee95ab5e31449559264d00a
Tussenstand € 60.511,-
Opgehaald

40 KM Utrecht

 

Route Utrecht is helaas vol dus inschrijving is op dit moment helaas niet meer mogelijk. Je kan je nog inschrijven voor de overige routes of jezelf plaatsen op de reservelijst. Mochten er plekken vrijkomen krijg jij als eerste een bericht!

________________________________


In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 september starten we vanaf het Spoorwegmuseum om 00:00 uur aan de 40 kilometer route in Utrecht en omgeving. Dit jaar is de finish ook in het Spoorwegmuseum! Op de route zijn er vier rustlocaties waar deelnemers worden ontvangen door onze vrijwilligers voor een kop koffie of thee en het Rode Kruis voor de EHBO.

 

De route wordt hieronder weergeven op twee verschillende manieren:

In de komende weken maken delen we meer informatie over de rustlocaties. 
Tijdens de Nacht van de Vluchteling kun je de route op de volgende manieren navigeren:

  • Via een uitgeschreven route (volgt nog)
  • Via een eigen navigatie systeem (een GPX of KML bestand is via de Afstandmeten.nl link te exporteren)
  • Via de NVDV-app (volgt nog)
  • De route wordt voorzien van 500 pijlen (borden) en markeringen op de grond

De route is met veel liefde gemaakt door onze routemaker Monique Jansma en zij vertelt je er graag meer over!

De route van Utrecht brengt je een diversiteit aan natuur, cultuur en geschiedenis. Forten van de nieuwe Hollandse Waterlinie, musea, water, polder en zelfs een kasteel vind je op je pad.

We starten in voormalig station “Maliebaan Utrecht” die in 1939 is gesloten. De Stichting Nederlands Spoorwegmuseum, opgericht in 1927 in Utrecht, met omzwervingen o.a. naar Rijksmuseum en de zolder van Amsterdam CS, heeft hier in 1954 het Spoorwegmuseum geopend. Hoe leuk is het dat wij er nu een stukje van kunnen zien.

Via een 2-tal parken stappen we Utrecht uit en staan we na 800 meter in het buitengebied oog in oog met het eerste fort. Via polder De Hooge Kamp komen we in Groenekan voor onze eerste rust.

Via weilanden, en polderlandschap lopen we verder. Je kunt dan ver kijken en ook Utrecht bij nacht van een afstandje zien. Dit is echt een pittig stuk! Misschien kom jij jezelf daar wel tegen. De Maarsseveense plassen brengen ons even later weer naar de bewoonde wereld. We rusten bij het Vechtstreekmuseum en ontmoeten de Vecht. Deze loopt van Utrecht (Weerdsluis) tot Muiden (IJmeer) en was vroeger een belangrijke verbinding tussen de Rijn en Amsterdam. Hier en daar komen we de Vecht later op het parcours nog tegen. We gaan op naar een kasteel en je waant je even in de 13e eeuw. Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht en heeft een rijke historie. De bekendste bewoonster is Belle van Zuylen. Schrijfster uit de 18 eeuw. We rusten verderop in een fort in Utrecht! Hoe leuk dat is, zal je ervaren.

Nog even gaan we terug de polder in, voordat we de binnenstad van Utrecht betreden. En daar is ie weer: de Vecht en hier tref je dan de Weerdsluis, verbinding tussen de grachten van Utrecht en de Vecht. Wist je dat in de 18e en 19e eeuw veel vrouwen en kinderen vaak bij de sluis waren? Ze trokken de schepen door de stad omdat trekpaarden verboden waren. Sinds het voorjaar 2021 is er een “visdeurbel”. Omstanders kunnen dan de sluiswachter vragen de sluis te openen voor de vissen zodat ze kunnen paaien.

Het laatste stukje gaat midden door het centrum van Utrecht en we gaan “DomUnder”. De Dom van Utrecht is 112 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. Achter de Dom zien we de Domkerk. Deze is gebouwd vanaf 1254. In 1674 stortte er een deel in, daardoor is de kerk gescheiden van de toren. De Domkerk is het grootste museum van Nederland Als het lukt mogen we misschien door de tuinen van de Domkerk lopen. Hopelijk met die herinnering stappen we het Spoorwegmuseum weer binnen.

Rustpunt 1: Hockeyclub Voordaan

De naam "Voordaan" werd ontleend aan het voormalige landgoed, huis Voordaan, en het gelijknamige bos naast het huidige complex. Voordaan vindt het belangrijk bij te dragen aan de Nacht van de Vluchteling.

Rustpunt 2: Vechtstreeksmuseum

In het Vechtstreekmuseum ontdek je de cultuur, geschiedenis en kunst van de gehele Vechtstreek. Er zijn steeds meerdere tentoonstellingen te zien, er worden lezingen over interessante historische onderwerpen georganiseerd en er worden tal van rondleidingen gegeven.

Rustpunt 3: Fort aan de Klop

Fort aan de Klop is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. Zij zijn een zeer divers horecabedrijf gevestigd op een groen eilandje aan de rand van de stad Utrecht, en dragen de Nacht van de Vluchteling een warm hart toe.

Rustpunt 4: S.V. de Dreef

Voetbalvereniging S.V. Overvecht De Dreef is een wijk voetbalclub in de Utrechtse wijk Overvecht, waar sportiviteit en respect hoog in het vaandel staan. Hun motto: “Wij kennen geen tegenstanders, alleen maar gasten.”

Bonusrustpunt: StayOkay Centrum

Dit Stayokay hostel vind je, zoals de naam al zegt, midden in het centrum van Utrecht. Op het Neude om precies te zijn. Het hostel is splinternieuw en je kunt er heerlijk eten en drinken en bijkomen van een stadswandeling.

Made with by Kentaa
Delen